Anna van Rijn Kanaal

Zijn meisjes slimmer dan jongens?

Halverwege dit jaar kregen alle vierdeklassers de mogelijkheid om zich in te schrijven bij het Bètatalentenprogramma. Er waren niet veel vierdeklassers, maar er zijn toch een paar leerlingen bij de groep gekomen. En wat duidelijk opviel: in eerste instantie waren er alléén maar aanmeldingen van meisjes.

Logo ANNAlyseOké, het waren er vier, maar toch. En er was geen enkele aanmelding van jongens. Opvallend, leek mij. Veel leraren hebben geprobeerd goed presterende leerlingen over te halen, met namen jongens, maar het lukte maar niet. Uiteindelijk zijn er wel twee jongens overgehaald, vooral door mevrouw Cornelissen, om toch mee te doen. Ik vroeg me hierbij af: waarom willen jongens, ook al kunnen ze het aan, zich niet een beetje extra inzetten en meedoen aan een talentenprogramma?

Toen ik erover nadacht, bedacht ik eerst dat het gewoon is omdat jongens luier zijn voor school dan meisjes. Dit bleek voor sommigen inderdaad waar te zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden. Ik zou een heel groot wetenschappelijk onderzoek moeten doen om zo’n conclusie te kunnen trekken.

Natuurlijk zijn er al een heleboel onderzoeken gedaan, en de literatuur wijst op duidelijke verschillen tussen het brein van jongens en van meisjes. Bovendien is de manier van leren van de twee geslachten ook heel verschillend. Wat leraren vaak zien, volgens mevrouw Cornelissen, is dat meisjes over het algemeen veel harder werken en veel serieuzer zijn dan jongens. Hierdoor krijgen meisjes vaker de kans om naar een hoog niveau te gaan dan jongens.

Wat betreft het bètatalentenprogramma zou het ook kunnen zijn dat jongens er geen interesse in hebben of geen moeite willen steken in het schrijven van een motivatiebrief. In de literatuur wordt zelfs vermeld dat de Tweede Fase beter op meisjes is afgestemd dan op jongens. Toen ik met mevrouw Cornelissen keek naar het aantal jongens en meisjes in 5 en 6 vwo, werd duidelijk dat er meer meisjes in beide klassen zitten, dan jongens: in 5V zitten 31 jongens en 43 meisjes. In 6V zijn 23 van de 83 leerlingen jongens, de resterende 60 zijn allemaal meisjes. Dit komt deels doordat jongens sneller van het vwo naar de havo afstromen.

Zoals eerder vermeld denk ik persoonlijk dat het veel te maken heeft met het verschil in werkhouding tussen meisjes en jongens. Om de spirit van de jongens nog een beetje te liften: het feit dat de werkhouding en het doorzettingsvermogen van de meisjes beter is, hoeft niet per se te betekenen dat meisjes intelligenter zijn dan jongens. Wel krijgen ze gewoon meer kansen en worden ze serieuzer.

Shrila Sewnarain Sukul

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links