Anna van Rijn Kanaal

Wel jeugd, geen debat

Elk jaar doet de debatclub van het Anna van Rijn mee met verschillende debatwedstrijden. Zo zijn we vrijdag 10 november naar het Provinciehuis gegaan voor het nationaal jeugddebat. Het houdt in dat je met andere scholieren moet nadenken over een onderwerp dat speelt in de provincie, problemen moet benoemen en mogelijke oplossingen moet vinden.

Toen we in bus 72 zaten onderweg naar het Provinciehuis hadden we het er al over: diversiteit. Want de twaalf deelnemers die zouden worden geselecteerd voor de landelijke versie, hoefden niet per se de besten te zijn, maar moesten samen vooral een divers gezelschap vormen qua geslacht, leeftijd, niveau en achtergrond. De vraag was dus: hebben we wel de goede kleur, juiste leeftijd en het gewenste niveau dat ze nog nodig hadden voor hun selectie? Want, nee, je wint er niet als je goed bent, maar als je divers genoeg bent. Dit is overigens ook precies de reden dat we vorig jaar niet meededen.

Aangekomen bij het Provinciehuis werden we gesplitst in vier verschillende groepen. Elke groep had één van deze vier onderwerpen: openbaar vervoer, politiek onder jongeren, cultuur en duurzaamheid. Na een ochtend vol discussie hadden we een heerlijke lunch. Daarna konden we in de Statenzaal onze oplossingen presenteren aan de vier Statenleden die aanwezig waren. Al snel werd duidelijk dat het geen echt debat was, er werden over en weer vragen gesteld en beantwoord, maar daar bleef het ook bij. Dit vond ik erg jammer, omdat ik me toch wel verheugd had op een écht debat. Ook bij het beoordelen van de verschillende voorstellen en het geven van feedback moesten we vooral heel lief zijn voor elkaar.

Het mooiste moment kwam toen ze bekend maakten wie mee mochten naar de Tweede Kamer om daar hetzelfde te doen, maar dan voor nationale problemen. Ondanks onze goede inzet gingen velen van ons teleurgesteld naar huis, behalve onze toppers Loes van der Woerdt en Bas van Rooijen, die divers genoeg waren om mee te mogen naar Den Haag.

Marina van den Bosch

 

 

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links