Anna van Rijn Kanaal

Lastig, een R-uur in het Chinees

Nǐ hǎo iedereen! De meesten onder ons weten waarschijnlijk wat dit betekent, maar meer dan dat zit er meestal ook niet in. Elf leerlingen gaan een stapje hoger met deze Oosterse taal en hebben dit jaar het R-uur Chinees gekozen.

Zoals jullie hopelijk weten, heeft het Chinees een compleet andere zinsopbouw en andere letters dan het Nederlands, Frans, Engels of Duits en daarom is de les ook anders dan de andere taallessen. In het R-uur Chinees werk je met speciale boeken van het HSK (het Cambridge van China). Het tempo verschilt ook, want in andere taalvakken op het Anna wordt het lesmateriaal er snel doorheen gejaagd met een beetje uitleg en dan mag je de rest zelf uitzoeken, terwijl bij Chinees alles stap voor stap wordt gedaan.

De woorden die ze vandaag gaan leren staan al zorgvuldig op het bord zodra de leerlingen de klas binnenkomen. Mevrouw Wang, de docente van deze les, zorgt ervoor dat alles goed aangeleerd wordt door de leerlingen. Om alles goed onder de knie te krijgen gaan ze bij nieuwe woorden er eerst twee keer naar luisteren, dan twee keer herhalen en dan alles op de juiste manier opschrijven, want spreken is één ding, maar schrijven is weer iets totaal anders. Je moet een bepaalde volgorde aanhouden, zodat je bijvoorbeeld niet met de tussenbalk begint bij de letter A.

Maar waarom kiezen mensen nou voor het R-uur Chinees? Dat vroegen wij aan twee van de leerlingen die meedoen. Anna (3TAG) vindt het wel interessant, want je kan Chinees niet overal leren en het is volgens haar heel anders dan Latijn, Duits of Frans. Ook al heeft ze een beetje moeite met de uitspraak van de woorden. Haar klasgenoot Nelleke (3TAG) vindt de taal eerder belangrijk voor later. Want Chinees wordt een steeds belangrijkere taal in de economie en onderhandelaars vinden het een pluspunt als je hun taal vloeiend spreekt.

Maar elk voordeel heeft ook zijn nadelen. Een van de nadelen is dat het niet gratis is. Dit jaar kostte het bijvoorbeeld bij elkaar 360 euro per persoon, maar voor die prijs heb je aan het einde van het jaar wel een HSK1 (A1) diploma op zak. Ook een nadeel is dat je de lessen vanaf het begin van het jaar al moet volgen (ja mensen, je kunt je helaas niet meer inschrijven voor dit R-uur). Aan het einde staan we hierdoor gelukkig weer 1-1 gelijk met het Cals Nieuwegein als het gaat om vreemde telen.

Jonas Stroeven en Simke Havenga

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links