Anna van Rijn Kanaal

Van Wijngaarden: ‘Leerlingen verdienen aandacht’

Het is nu ongeveer anderhalf jaar geleden dat op het Anna van Rijn een nieuwe aardrijskundedocent en toekomstige mentor begon: meneer (Marco) Van Wijngaarden. Over het algemeen is het bekend dat Van Wijngaarden van Cals IJsselstein hier naartoe is overgestapt, maar voor de rest weten we niet veel van hem. Daarom heb ik het op me genomen om hem te interviewen om meer over hem te weten te komen.

Wat zijn uw hobby’s?
Voetballen, skiën, wandelen/klimmen in de bergen en hardlopen.

Hoe ziet uw gezin eruit?
Ik heb een vrouw, Dorien en twee kinderen, Tijs en Meike. Tijs is 10 en Meike is 9.

Wat was de reden dat u docent wilde worden?
Ik wist niet wat ik wilde worden op de middelbare school, maar ik heb twee linkerhanden, dus iets praktisch zou het niet worden. Toen ik in havo 4 kwam, wist ik dat ik leraar wilde worden in een dynamisch en veranderend vak. Het moest dus aardrijkskunde of economie worden. Ik heb voor aardrijkskunde gekozen, maar daarnaast ook van 1999 tot 2010 lesgegeven in economie.

Welke opleiding heeft u gevolgd?
Eerst de lerarenopleiding aardrijkskunde van 1995 tot 2000. Ja, vijf jaar, want na vier jaar was ik bijna klaar. Ik moest nog twee vakken. Ik had zelfs nog een vak uit mijn eerste jaar niet gehaald, dus mijn propedeuse nog niet. Dat kon toen nog. Het laatste tentamen dat ik maakte was mijn tentamen van mijn eerstejaars vak. Ik kreeg mijn propedeuse en mijn diploma op dezelfde dag. Ik heb dus vijf jaar over mijn propedeuse gedaan 😉.Van 2011 tot 2014 heb ik de Masteropleiding gedaan en ben cum laude afgestudeerd. Toen ging ik wel snel…

Is er een docent van vroeger die u veel heeft beïnvloed?
Ja. Ik had op de middelbare school twee docenten (toevallige gaven ze wiskunde) die echt een inspiratie voor mij waren. Ze geloofden erin dat je lol met leerlingen moet maken om ze iets te leren. Dat probeer ik mee te nemen in mijn lessen.

Wat was de reden van de overgang van Cals IJsselstein naar Anna van Rijn?
Na 16 jaar Cals IJsselstein was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik heb in 2016 een half jaar op de lerarenopleiding gewerkt, naast mijn baan op het Cals en toen kwam ik erachter dat ik toe was aan iets anders. Meer inhoud geven aan mijn vak, er dieper op ingaan. Dus ook VWO en eventueel tweetalig in de toekomst. Dat kon niet in IJsselstein.

Vindt u het leuk op het Anna? En ziet u nog verbeterpunten?
Ik vind de sfeer heel ontspannen, zowel onder leerlingen als onder collega’s en tussen leerlingen en collega’s. Het is een kleinere school dan Cals IJsselstein, waardoor er meer sociale cohesie is 😉.Verbeterpunten: ik zie wel dingen die anders kunnen, zoals sommige zaken bij een toetsweek of in de doorlopende leerlijn van onderbouw naar bovenbouw, maar dat is te ingewikkeld om nu allemaal uit te leggen…

Vindt u het leuk om mentor te zijn?
Supervetcool! Ik vind het fijn en belangrijk om leerlingen te helpen de juiste keuzes te maken. Ik maak ze niet, maar ondersteun ze wel. Leerlingen verdienen aandacht. Die probeer ik te geven.

Is er iets wat je graag nog wilt doen met school?
Ik zou voor aardrijkskunde nog meer naar buiten willen. We gaan nu al meer naar buiten dan vroeger, maar ik zou wel een meerdaagse geografisch excursie willen waarin we fysische en sociale geografie combineren. Denk aan een excursie in een stedelijk gebied waarin ook oog is voor de fysieke omgeving van deze stad. Dat zou ik echt nog graag organiseren. Echt aardrijkskunde beleven!

Moet je het goed doen op school om te slagen in het leven?
Nee, ik geloof erin dat iedereen uiteindelijk terechtkomt waar hij/zij wil komen. Dat hoeft niet per se door succesvol te zijn op school, maar het helpt wel 😉.

Wat is het meest beschamende ding dat is gebeurd in de klas?
In mijn eerste jaar in het onderwijs gingen in een tweede klas een jongen en een meisje met elkaar zoenen. Toen wist even niet wat ik moest doen. Die zag ik niet aankomen….

Wat is het zwaarst aan docent zijn?
Het stomst is het nakijkwerk. Ik probeer daar altijd maar weer zo snel mogelijk vanaf te zijn. Het zwaarst zijn de piekmomenten in het jaar. Dus de periode met rapportvergaderingen, toetsweken, oudergesprekken en allerlei andere zaken daaromheen. Dat je het gevoel hebt dat je te weinig tijd hebt om de juiste dingen goed te doen.

Hoe gaat het?
Dat vraag ik altijd aan jullie. Met mij gaat het goed. Ik vind mijn werk leuk en hoop dat uit te stralen. Het is hard werk, maar ik zou niets anders willen (en kunnen…)

Fun facts over Van Wijngaarden:
– Van Wijngaarden is in Zuid-Afrika geboren en heeft vier jaar in de Verenigde Arabische Emiraten gewoond.
– Van Wijngaarden heeft koffie gehaald voor Van Oortmerssen in de toetsweek.
– Van Wijngaarden gaat elk jaar met meneer De Bruijne op vakantie.
– Helmerhorst en Van Wijngaarden is een duo dat je kan inhuren voor schoolfeesten en andere evenementen.
– Volgens Helmerhorst is Van Wijngaarden niet zo grappig als hij en minder knap.

Chatoun Mohsenpoor

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links