Anna van Rijn Kanaal

Toetsweek-bibbers

 

Het voelt voor mij al alsof we al een jaar bezig zijn met school, wat zeker niet komt door het lekkere weer. Sterker nog, dit weer geeft me eerder vakantievibes dan het schoolgevoel. Het komt vooral door het vele huiswerk en leerwerk dat we in de afgelopen vier weken al op hebben gekregen. De typische zinnen ‘De toets staat gepland voor…’ of ‘Het huiswerk voor volgende les/week is…’ hangen mij nu al de keel uit. En dan te bedenken dat de eerste toetsweek van de bovenbouw al in zicht is.

De vierde klas valt zwaar tegen. Het is heel leuk om nu tot de categorie ‘bovenbouw’ te horen – wat je voor mij ook categorie ‘extra stress’ kan noemen – maar het is toch zwaarder dan ik had verwacht. Zeker als je, in mijn geval, ook nog eens je profiel niet zo handig hebt gekozen. De eerste, tweede en derde waren een paradijs vergeleken met de vierde. Die kan je, bij wijze van spreken, met twee vingers in je neus doorkomen. Jammer genoeg zegt mijn gevoel dat daar nu geen sprake van is. Dat je vanaf dag één je best moet gaan doen totdat je aan het einde van het jaar hoort dat je over bent.

Toetsweken in de bovenbouw leken erg aanlokkelijk, vooral in de derde. Niet omdat de toetsen maken mij zo leuk leek, maar eerder vanwege het feit dat je na één of twee toetsen alweer naar huis kon om zo alles wat je leerde die dag op te slaan in je kortetermijngeheugen. Het heeft voor mij zeker drie jaar gewerkt, het gaf stress maar hé, kijk waar ik nu ben. Maar toen ik hoorde dat je in de bovenbouw voor bepaalde vakken alleen toetsen krijgt in de toetsweek, gaf dit mij meer stress dan opluchting. Je kan nu niet een vier halen en je schouders ophalen en even stoer zeggen: ‘Haal het met de volgende toets wel op.’

Kortom, in de eerste toetsweek wil natuurlijk iedereen een zo hoog mogelijk cijfer halen, het liefst een tien, maar we moeten realistisch blijven. Ik zou er een moord voor plegen om met mooie afgeronde achten op mijn rapport thuis te komen. Het liefst dan nog even als een klein kind lekker bij mijn oma op schoot kruipen en heel trots mijn rapport laten zien. Dat je oma daarna een knuffel geeft en een briefje van vijf toesteekt om iets lekkers te halen. Helaas zijn deze tijden alweer voorbij. De kans dat je een mooi duimpje toegestuurd krijgt via WhatsApp van je oma, waar ze zeker 10 minuten voor nodig heeft om die te vinden op haar toetsenbord, is veel groter. Daar moet je het maar mee doen.

Het lekker luieren op de bank met een Netflix-serie, zit er voor de andere bovenbouwers en mij niet in. Het wordt een vakantie waar we gebogen over het boek met glazige oogjes naar een bladzijde gaan kijken. Denkend over het feit dat putjesschepper, vuilnisman of vuilnisvrouw worden nog niet zo’n gek idee is. Dat je dan als de gebochelde van de Notre Dame tijdens de toetsweek op de toets alleen het antwoord kan geven hoeveel een putjesschepper nou eigenlijk verdient.

Jorgie Hendriks

1 reactie

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links