Anna van Rijn Kanaal

Toetsweek 4: erop of eronder

Het einde van het jaar is al weer in zicht en ook al lijkt periode vier pas net te zijn begonnen, de stress neemt voor sommigen al aardig toe. Met uitzicht op de vakantie kan de motivatie soms ver te zoeken zijn, maar als je dan je Magister opent, weet je weer waarom je toch nog even moet leren. Leerlingen die op het randje van overgaan staan, kunnen twee kanten op: opgeven of er toch nog even voor gaan.

Ieder uur moeten we de verhalen van docenten aanhoren die vertellen hoe druk ze het wel niet hebben met het nakijken van de examens en hoeveel medelijden we met ze moeten hebben. Alsof wij geen stress hebben voor de laatste toetsweek!

Nou, misschien toch niet zo veel. Het is de laatste periode en met deze cijfers kan je over naar het volgende jaar. Met de vakantie in het vooruitzicht is de motivatie om dan te gaan leren niet zo groot. Het weersvooruitzicht helpt hier ook niet aan mee: deprimerend bewolkte en regenachtige dagen zorgen ervoor dat je liever een middagje gaat Netflixen dan dat je met je neus in de boeken zit. En als het dan een keer lekker weer is, ga je liever buiten chillen met vrienden dan woordjes in je hoofd stampen.

Helaas is het voor een enkeling wél belangrijk om dat laatste sprintjes te trekken. Eén zesje erbij, kan het verschil maken tussen overgaan of niet. Hoe moeilijk het ook kan zijn om je mobiel aan de kant te leggen, die voldoende kan wel je leven redden. Dus voor iedereen die nu denkt: ik kan het toch niet meer redden, raad ik je zeker aan om nog even te knallen.

Gelukkig hebben we allemaal die ene vriend of vriendin die altijd extreem hoge cijfers haalt, en jou de beste tips & tricks kan geven om net dat zesje te halen. De strategie van de meesten is dan ook: zo min mogelijk tijd besteden aan zoveel mogelijk leerstof. Met uitzicht op de vakantie moet je maar zo denken: nu hard werken en daarna lekker ontspannen. Om te zorgen dat je niet ineens in de diepe kloof van vrije tijd valt, is het opbouwen van ontspanmomentjes tussen het leren door geen verkeerde optie.  Maar leren tussen je ontspanmomentjes door, is toch echt de verkeerde aanpak.

Cynthia de Keijzer

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links