Anna van Rijn Kanaal

TOA Rob Adelaar slaagt voor bio

Rob Adelaar was zeven jaar conciërge voor het Anna van Rijn toen hij de gelegenheid kreeg om TOA (Technisch Onderwijs Assistent) te worden bij biologie. Die kans pakte hij met beide handen aan. Maar daarvoor moest hij wel terug naar de schoolbanken. Afgelopen schooljaar slaagde hij met glans voor het centraal examen biologie.

Voordat Rob TOA werd, was hij een van de conciërges van het Anna van Rijn. Maar het idee van een verandering kwam natuurlijk niet op als poepen. Hannes (ex-TOA) ging namelijk met pensioen, en toen vroeg school aan Rob of hij interesse had om hem op te volgen. “Ik vond dat het een mooie uitdaging om zo mijn horizon te verbreden.”

Je kan natuurlijk niet zomaar TOA worden: er zitten bepaalde voorwaarden aan. Rob moest zijn TOA-certificaat halen en ook zijn biologie-examen doen. Als eerst heeft Rob zijn TOA-certificaat gehaald en dit jaar heeft hij zijn examen in biologie gedaan. “In het begin was het wel raar, ik moest bij 4 havo (nu 5 havo) gaan zitten in de les. Ik zat in het begin dan ook alleen en niemand praatte tegen mij. Maar op een gegeven moment werd ik er meer bij betrokken en zat ik niet meer alleen. Daardoor heb ik nu ook zo’n goede band met 5 havo.”

Maar je moet niet denken dat het Rob allemaal makkelijk af ging. Hij heeft elke toets gemaakt die de Havoërs ook moesten maken. “Als je een toets krijgt over wat je hebt moeten leren , weet je weer waar je staat.” Ook heeft Rob er elke dag wel 2 tot 3 uur aan het vak biologie gezeten en als hij geen tijd had doordeweeks, dan deed hij het in het weekend en in de vakanties. Hij stond voor het schoolexamen gemiddeld een 7,6 en heeft voor zijn centraal examen een 6,7 gehaald. “Het examen was erg moeilijk, omdat het makkelijkste onderdeel, althans voor mij, geschrapt werd. Maar ik wilde in ieder geval voor een 6,5 gaan en niet lager.” Vooral door zijn wilskracht heeft Rob dus een heel mooi cijfer gehaald voor zijn examen.

Rob mag zich nu dus officieel een TOA noemen. Gelukkig vindt hij dit ook erg leuk om te doen. “De practica snapte ik al, maar nu heb ik meer diepgang, meer inzicht in waar het over gaat. Ik hoop dat ik zo meer leerlingen kan helpen met uitleg over hoe iets werkt.”

Lisa Ritfeld

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links