Anna van Rijn Kanaal

Tien redenen om Heilen te missen

Ben Heilen was DE docent economie en m&o die iedereen kende, ook al had je geen les van hem. Eind vorig schooljaar is hij naar een andere school gegaan en hij wordt door veel leerlingen gemist. Hij was dan ook niet zomaar een docent. Hij had wat aparte trekjes: zijn humor die niet iedereen begreep en de agressie die zo nu en dan naar boven kwam. Hieronder lees je over de tien dingen die we het meest missen aan hem.

1. Zijn leerzame lessen, standaard in 1.42. Hij wist precies waar hij het over had en kon economie en m&o als de beste uitleggen. Domme vragen mochten gelukkig ook altijd gesteld worden. Hij zei altijd dat hij liever een domme vraag had, dan dat je iets niet snapte.

2. Hij een originele, maar wel heel aparte manier om orde te houden. Er lag altijd een lange grijze stok op zijn bureau, waar hij graag mee zwaaide en dreigde. Soms kon hij er nog wel eens iemand een tikje mee geven, maar hij accepteerde het ook als een leerling een keer de stok bemachtigde om dat tikje terug te geven. De stok was zijn manier om te laten weten dat je je moest gedragen, of anders…

3. Humor ontbrak zeker niet in zijn lessen. Grapjes over zijn vrouw, hemzelf en leerlingen werden aan de lopende band gemaakt. Naast humor had hij ook geen problemen met het laten merken hoe zelfingenomen hij is: hij was altijd de beste in alles.

4. Naast al de gezelligheid kon hij ook goed boos worden. Dan had hij weer even een woede-uitbarsting en zag hij het lesgeven even niet meer zitten. Vervelend voor hem, maar wij als leerlingen konden er nog best om lachen.

5. Roken was zoiets waar hij helemaal gek van kon worden. Als 1.42 in het V-uur (volgens hem) blauw stond door de rokers onder zijn raam, stuurde hij rustig iedereen naar huis. In zo’n ongezonde omgeving vertikte hij het om les te geven.

6. Ook zijn passie voor muziek kwam terug in zijn lessen. Vaak werd er aan het eind van de les, of zelfs een hele les lang, oude, vaak klassieke muziek gedraaid. Volgens hem hoorde dat bij onze opvoeding en hij was niet bang om luid en duidelijk mee te zingen. Waar hij natuurlijk ook weer de beste in was (volgens hemzelf).

7. Naast zijn gezang in de lessen zong hij ook altijd bij de Revue en bij de diploma-uitreiking, begeleid door andere docenten. Of je hoorde hem al aan de andere kant van de school aankomen omdat hij ook zeker niet te verlegen was om zijn zangkunsten door de gangen te laten galmen.

8. Heilen was heel betrokken bij zijn leerlingen. Zo organiseerde hij elk jaar weer met veel plezier en enthousiasme in zijn eigen tijd de wintersportreis, met elk jaar een andere kleur hoodie als herinnering.

9. Hij vervulde ook allerlei taken in (het bestuur van) school. Hij was rekencoördinator, examensecretaris en hij zat in de MR.

10. Heilen was trots op zijn Twentse afkomst. Dat kon je wel horen ook, zeker als hij zich opwond.

Al met al valt er dus veel te missen aan meneer Heilen, ook al zijn al zijn taken inmiddels overgenomen. Blijf altijd zijn belangrijkste les onthouden: wees liever lui dan moe!

Marina van den Bosch

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links