Anna van Rijn Kanaal

Sophie’s guilty pleasure: SKAM

Misschien heb je er al wat over gehoord of beelden voorbij zien komen op het internet of op tv: SKAM. In tegenstelling tot de meeste dramaseries, wordt deze gespeeld door jongeren in plaats van dertigjarigen die zogenaamd zestien zijn. Zet die ondertiteling maar uit, want deze serie is gewoon Nederlands.

Oorspronkelijk is SKAM (‘schaamte’) een Noorse serie. Deze is uniek op allerlei fronten. Zo zijn het niet allemaal afleveringen die je kunt bingewatchen zoals op Netflix, maar zijn er dagelijkse updates. Dat werkt zo: op het moment dat de scène ‘gebeurt’, komt het online, vaak een fragment van een paar minuten. Daarnaast kun je Instagram-accounts volgen en whatsappgesprekken lezen. Ook worden er veel relevante culturele aspecten aangehaald, in tegenstelling tot de cliché American high school-vibe. Elk seizoen staat een andere tiener centraal. Deze razendpopulaire serie is inmiddels gestopt, maar… Nederland heeft vorig jaar de rechten gekocht en nu kunnen we van het tweede seizoen ook genieten.

Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zowel culturele als onderwerpen die te maken hebben met tiener zijn. Het is een dramaserie die daarin humor verwerkt. Zo kan het ene moment iets dramatisch gebeuren en in het fragment daarna iets grappigs.

In tegenstelling tot veel andere jeugdseries laat deze serie ook de gênante kanten van tiener zijn zien. Je maakt fouten, valt en staat op. In een maatschappij waarin veel jongeren de druk van perfect moeten zijn voelen, is dit een welkom tegengeluid.

Daarnaast is een van de grote voordelen dat je niet meteen veertig minuten kwijt bent en het dus even tussen het leren door kunt kijken. Eindelijk is er een Nederlandse jeugdserie –dat op zich is al een prestatie – die naast een dagelijkse portie drama ook veel loslaat over de rol van tieners in de samenleving. Er wordt een hart onder de riem gestoken van elke tiener die deze serie kijkt.

SKAM NL, net zoals de Noorse, verschijnt op willekeurige momenten online (www.npo3.nl/skam). Alle fragmenten van die week worden in een aflevering van 20 minuten verwerkt en uitgezonden op zondagavond op npo3.

Sophie Jongma

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links