Anna van Rijn Kanaal

‘Schattig’ debat in het Provinciehuis

Vrijdag 9 november was het Provinciaal Jeugddebat van Utrecht, een voorronde van het Nationaal Jeugddebat. Bij het Provinciaal Jeugddebat komen jongeren tussen de 12 en de 18 bijeen om mee te denken en oplossingen te bedenken voor politieke kwesties die spelen in de provincie. Dit doen ze door een voorstel te maken in een fractie en deze aan het einde van de dag te presenteren aan lokale politici en erover te debatteren.

Het doel van het Provinciaal Jeugddebat is om de jeugd mee te laten denken en te betrekken bij de politiek. Aan het einde werden er nog twaalf kinderen gekozen om mee te doen in het Nationaal Jeugddebat waarin ze hetzelfde mogen doen, maar dan in de Tweede Kamer met echte staatssecretarissen en commissarissen!

Ook drie leerlingen uit het debatteam deden dit jaar mee: Moescha uit 4V, Marcus uit 5V en ik zelf, Raphaela uit 4V (hoooi :). Onze dag begon vroeg. Om negen uur vertrokken we richting het Provinciehuis in Utrecht en wat hadden we er toch zin in! De gesprekken in de auto gingen er vooral over wat voor een misleidende naam het Jeugddebat heeft, aangezien er niet echt wordt gedebatteerd. Of tenminste niet op de manier die we op het Anna gewend zijn. Het was meer debatteren voor dummies, maar goed, we bleven positief 🙂 Eenmaal aangekomen gingen we ieder al snel met onze fracties aan de slag. Ons onderwerp was huizentekort en natuurbehoud, oftewel; hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen een huis heeft en ook zoveel mogelijk van de natuur behouden? Kortom, iets wat de jeugd totaal niet boeit, maar ja, dat is geen reden om niet goed mee te doen.

Het was een lange ochtend waarin er veel werd gediscussieerd over een oplossing voor dit probleem. De domme ideeën werden door onze sympathieke Anna van Rijnleerlingen net zo snel uit de lucht geslagen als dat ze werden bedacht. Dat waren wel de hoogtepuntjes van de dag, want veel spannender dan dat werd het ook niet.

Toen onze voorstellen af waren gingen we ze presenteren en ‘debatteren’ met de lokale politici in de plenaire vergadering. Klinkt heel chic, is het niet. Ik vond het vooral heel schattig, hoe de politici deden alsof onze oplossingen voor de kwesties hun echt interesseerden en dat ze er echt iets mee gingen doen. Let maar op, over 20 jaar kan je nog steeds beter een villa kopen in Groningen dan dat je een leuk kamertje huurt in het centrum van Utrecht waar je hopelijk niet elk weekend lastig wordt gevallen door dronken studenten.

Nadat elke fractie haar voorstel had gepresenteerd, werd de vergadering afgesloten met een debat over een stelling die ter plekke werd gegeven. Of was het wel een debat? Nou, eigenlijk niet. De stelling voldeed niet eens aan de definitie van een stelling, HET WAS NAMELIJK EEN VRAAG! En er was veel te weinig tijd om iedereen een keer het woord te geven. Zo heb ik het hele ‘debat’ mijn bordje in de lucht lopen zwaaien, maar helaas niet de beurt gekregen. Maar wel een fijne kramp in mijn arm.

Toen dat allemaal achter de rug was hadden we een korte pauze van 5 minuutjes waarna we meteen weer verwacht werden in de zaal. Het grote moment was daar. Welke 12 jongeren zouden de jeugd mogen representeren in de Tweede Kamer?… Ikke haha, en de namen van de rest weet ik niet, maar het was wel een leuk clubje met veel diversiteit. Ik was natuurlijk wel blij, maar bij het Jeugddebat wordt er vaak gespeculeerd dat deze jongeren niet per se worden gekozen om hun talenten, maar alleen op hun diversiteit. Laten we daar maar niet van uitgaan en volhouden dat het wel echt om mijn talenten ging. Dat klinkt wat minder sneu toch?

Als afsluitertje mochten we nog bijna twee uur in de file staan op onze weg terug naar school. Super! Al met al was het toch best een gezellige dag. Of het voor onze leerlingen voor herhaling vatbaar is, is nog wel de vraag, maar als het om de lunches gaat, zie je mij volgend jaar zeker nog een keer terug!

Raphaela Afolalu

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links