Anna van Rijn Kanaal

PWS-stress!

Het pws-monster is weer gearriveerd. Jaarlijks voedt het zich met de stress en energie van alle eindexamenleerlingen. Dit jaar is geen uitzondering. Veel leerlingen op het Anna van Rijn zijn bezig met hun strijd tegen het pws-monster.

Het profielwerkstuk is de horror waar eindexamenleerlingen verplicht mee moeten dealen. Hierbij moeten leerlingen een meterslang opstel schrijven over een onderwerp dat hun “interesseert”. Alsof eindexamen doen op zich al niet genoeg stress oplevert, heeft de regering bedacht dat je ook nog een profielwerkstuk moet maken.

Pws is een vaag begrip, het is gewoon iets wat je móét doen, en veel leerlingen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Dit levert ieder jaar weer veel uitstelgedrag op. Het is zo’n groot project dat het moeilijk is om inhoudelijk overzicht te houden.

Ieder groepje krijgt een pws-begeleider. Sommige docenten zijn anders ingesteld op het pws dan andere. Zo heb je begeleiders die er streng op toezien dat je de eerste drie fases maanden voor de deadline inlevert, en begeleiders die hun pws-leerlingen succes toewensen en zich er niet al te veel mee bemoeien.

Wat op zich handig is om aan een profielwerkstuk te beginnen, is het hebben van een onderwerp waar je veel over kan schrijven. Dat onderwerp dient voor de zomervakantie gekozen te worden. Ik (Yasmin) en mijn pws-groepje hebben daar nogal moeite mee gehad. Wij hadden als hoofdvakken maatschappijleer en biologie gekozen, en wilden vervolgens iets met slaaptekort doen, aangezien dat ons wel interessant leek. Hier moest volgens onze pws-begeleider nog een ‘maatschappijleersausje’ overheen. Uiteindelijk is ons onderwerp ‘slaaptekort onder wereldleiders’ geworden, maar dit was zo belachelijk onhandig dat wij vorige week nog van onderwerp veranderd zijn en opnieuw zijn begonnen.

Er moet dus nog veel gedaan worden, en in plaats van bronnen opzoeken en onderzoeksplannen opstellen, zit ik dit artikel te typen… Uitstelgedrag? Misschien, maar die stress komt later wel. De inleverdatum is namelijk pas in december. Nog alle tijd dus. Aan alle mede-eindexamenleerlingen: veel succes en onthoud: if you worry about it, you suffer twice!

Yasmin Al-Jarrah & Jackie Dokter 0105000

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links