Anna van Rijn Kanaal

‘Please, don’t stop the music’

Daar zit je dan, in de klas, een beetje voor je uit aan het staren. Terwijl je eigenlijk je bergen huiswerk moet maken, dat volgende week af moet zijn. Je hebt totaal geen concentratie om aan je werk te zitten. Je doet maar je oortjes in en zet je favoriete nummer op. Je zit een beetje in the groove en uiteindelijk lukt het om je concentratie terug te pakken en ga je aan het werk. Maar dan komt de docent naar je toe…

Oortjes. Docenten worden er chagrijnig van: “Ik wil geen oordoppen (want we zwemmen er ook echt mee…) zien, je gaat maar gewoon aan het werk.” Dan houden we onze oortjes even uit het zicht voor de docent, om ze vervolgens na een paar minuten weer rustig in te doen. Want ja, er kwam net zo’n leuk nummer. Maar wat nou als de muziek ons juist rust geeft?

Muziek is voor de meesten erg rustgevend. In plaats van hyper in de klas te zijn, kan je een beetje swingen door de muziek. Zoals het liedje van de O’Jays ‘I love music’ gaat: I love music, any kind of music, I love music, just as long as it’s grooving (ja, ik heb ook mijn onderzoek gedaan). Dit geldt voor de meeste mensen. De ene houdt van klassiek, de ander van R&B en weer iemand anders van de Nederlandse rap.

Zo hebben we allemaal een verschillende smaak in muziek. Maar vergis je niet; ook de docenten vinden muziek leuk, alleen vinden ze het helaas niet zo leuk als je je oortjes in hebt als ze wat aan het uitleggen zijn. Nee, de docenten luisteren niet naar die prehistorische muziek, althans niet allemaal. Zij kunnen er ook wel een beetje van genieten hoor. Zij luisteren alleen in hun ‘vrije tijd’. Vonden jullie het niet leuk om vroeger lekker op Donna Summer, The Beatles, Prince, Queen, Madonna, Jackson 5 etc. lekker te dansen? Dat dacht ik ook! Wees blij dat de oortjes in het algemeen zijn uitgevonden en niet overal zachtjes muziek wordt afgespeeld. Daar komt er ook nog eens bij dat muziek luisteren juist veel voordelen heeft:

  • Volgens verschillende studies zou muziek ook je leercapaciteiten verhogen.
  • Het soort muziek waarnaar je luistert, kan je emoties beïnvloeden.
  • Muziek houdt baby’s twee keer zoveel rustiger dan praten (weet je wel, voor degene die stiekem zwanger zijn)
  • Muziek maakt gebruik van een hoge hoeveelheid hersenactiviteit.
  • De hersenen reageren op muziek op dezelfde wijze als met eten en plezier (dit is waarschijnlijk nog de belangrijkste ;-). )

En natuurlijk moeten we onze aandacht vestigen als de docent aan het woord is. Dit is ook volkomen logisch, maar docenten: laat ons in ieder geval ons werk maken met oortjes in. Dat helpt, voor ons, met concentreren. Dus de volgende keer als jullie weer oortjes zien: Please don’t stop the music! – Rihanna.

Lisa Ritfeld

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links