Anna van Rijn Kanaal

Onze vrouw in Den Haag

Sophie Janssen was de vertegenwoordiger voor het Anna van Rijn op het MEP Nationaal en ze heeft het geweldig gedaan. Zij vertelt het een en ander over haar tijd op het MEP Nationaal en geeft de kersverse MEP’ers van dit jaar een paar tips.

MEP is een debatwedstrijd waarbij leerlingen het Europees Parlement naspelen met heel veel andere mensen. Er zijn verschillende vergaderingen, eerst met de commissie, daarna met de delegatie (het land) en tot slot plenair, waarbij leerlingen van een commissie met andere ‘landen’ in debat gaan. Sophie Janssen verbleef voor het MEP Nationaal een week in Den Haag.

De leukste dag

We vroegen aan Sophie wat zij de leukste dag vond. “De leukste dag was dinsdag, dit was de tweede dag van de commissievergaderingen. Onze week bestond uit maandag en dinsdag commissie, woensdag opening en een delegatievergadering en tot slot was er plenair op donderdag en vrijdag.”

Sophie neemt ons mee door haar favoriete dag.

07:00 Sophie wordt wakker, doucht en ontbijt met een krantje erbij in haar gastgezin.

09:00 De vergaderingen gaan van start.

12:30 Het is tijd voor een welverdiende lunchpauze.

16:00 De resolutie van Sophie’s commissie is af. “Feest! Het plan dat ik had voorgesteld kwam er zonder aanpassingen door; nog meer feest!”

17:00 “Ik heb even geslapen, want ik was echt heel moe.”

19:30 Op het plein van Den Haag, naast het Binnenhof, heeft iedereen van Sophies commissie nog even een drankje gedaan. Wel alcoholvrij natuurlijk. “Het was super gezellig om iedereen te leren kennen buiten de vergaderingen om, waar we allemaal echt super serieus waren.”

23:00 Nog even de laatste voorbereidingen voor de volgende dag en daarna natuurlijk slapen.

Leukst

We vroegen ook wat Sophie het allerleukst vond van deze hele ervaring. “De commissie- en delegatievergaderingen waren top. Ik heb daar super veel kunnen inbrengen. Ik had een hele leuke commissie, iedereen was gemotiveerd en heel erg slim en goed in debatteren, dus het was echt een uitdaging voor mij.”

Ook heeft Sophie nog een paar tips voor de MEP’ers van 2017.

  • “Blijf rustig. Dan komen je argumenten echt veel beter over. Als je heel snel probeert te praten of vaak ‘uh’ zegt, dan lijken ze al meteen minder sterk.”
  • “Durf te praten. Het kan heel intimiderend zijn om in een vergadering een punt naar voren te brengen, maar nooit geschoten is altijd mis. Op provinciaal had ik een punt opgeschreven en ik durfde ‘m eigenlijk niet te zeggen. Gelukkig haalden mijn teamgenoten mij over en blijkbaar was het punt goed genoeg om de hele zaal stil te krijgen. Niemand kon een tegenargument bedenken. Dat soort dingen kunnen je heel erg helpen naar de overwinning.”
  • “Schrijf vooral op wat je wilt gaan zeggen. Zeker tijdens de plenaire vergadering heb je super veel tijd om je punten uit te werken, doe dat dus ook gewoon. Zo kan je jouw argumenten beter formuleren en ‘uh’s’ vermijden.”

Ten slotte wenst ze natuurlijk alle MEP’ers van dit jaar succes.

Sophie Jongma

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links