Anna van Rijn Kanaal

NK: debatteren voor het echie!

Op vrijdag 15 november heeft het AvR debatteam het gevecht aan kunnen gaan voor de eer, roem en glorie bij het Nationaal Kampioenschap Debatteren. Debatteren voor ’t echie dus.

Raphaëla, Jonas, Aissatou, Mauritius, Noa, Moesha en ik zijn, verdeeld over twee auto’s, rijdend over de A27 op weg naar Gorcum nog gehaast de laatste puntjes op de i aan het zetten. Zo begon de ochtend van een van onze jaarlijkse koffie-gedreven debatteamondernemingen. Ik ga alvast verklappen dat we niet hebben gewonnen. Wel hebben we twee van de drie debatrondes absoluut ‘gecrushed’, hebben we een paar persoonlijke MEP-vendetta’s rechtgezet en zijn twee teamgenoten in de top 40 van debaters geëindigd. Daarnaast hebben we geïnvesteerd ons debatkapitaal, veel geleerd en een leuke dag gehad.  

Eerst wat historische context: het NK debatteren bestaat dit jaar 22 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot het grootste parlementaire debattoernooi van Nederland. Scholen vechten hier om de titel van Nederlands debatkampioen en een grote gouden beker, een olijfkrans en tien maagden. Daarnaast is er een speechwedstrijd: scholieren moeten hier in de rol van een soort politicus kruipen en zich zo goed mogelijk uit de problemen zien te praten. Het heet dan ook de trouble-speech. De wetten van het kampioenschap zijn geschreven door een man met een fijne stem en een aanstekelijke kalmte, hij heet Winston Whitman. Wij geloven ook graag dat hij deels Winston Churchill en deels Walt Whitman reïncarneert.

Het NK is een van onze jaarlijkse hoogtepunten als debatteam, ikzelf heb vorig jaar ook mee kunnen doen en voor de rest van het team was het hun NK-ontgroening. Het begint ook elk jaar hetzelfde; we stappen binnen in het Gymnasium Camphusianum, terwijl meneer Oortmerssen nog een goed plekje zoekt voor zijn auto, en aanschouwen de instroom aan 17/18 jarigen in pakken met de premature zelfverzekerdheid van toekomstige bestuurskundestudenten. Dan volgt de groepsfoto, daar kun je hierboven van genieten, gemaakt door dezelfde aardige vrouw als het jaar daarvoor. En, ook traditie, we vragen haar nog even of ze ook een foto wil maken op een van onze mobieltjes. Dan lopen we naar de introductiehal, waar Winston Whitman (meer over hem later) een introductie en advies zal geven aan de verschillende debatteams van alle scholen. De eerste stelling wordt bekendgemaakt en alle teams vertrekken naar de respectievelijke klassen van het gymnasium voor hun eerste debat.

Bij ons eerste debat moest het team er nog inkomen, maar tijdens de tweede ronde waren we al warmgedraaid en toen het laatste debat aanbrak waren we nog steeds ‘hot’. Terwijl het debatteam aan de verbale frontlinie stond, was Moesha onze speech-sniper. In dat laatste debat, een improvisatieronde, bereikte de dag dan ook de climax. Gelijk na deze ronde reikte meneer Oortmerssen ons onze oorlogsversieringen aan: we kregen allemaal een stroopwafel. Daar bleef het bij, want om de eindronde te halen hadden we ongeslagen moeten blijven. Ook Moesha eindigde (net) niet bij de beste drie.

Al met al was het een goeie ervaring. Hoewel we niet naar huis gingen met de grote beker, ben ik trots op het team en hebben we het leuk gevonden. Echter, op basis van onze nieuwe kennis en aangesterkte patriottisme staat in de debatbegroting van volgend jaar een NK-blitzkrieg van jewelste.

Sewa Hasan

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links