Anna van Rijn Kanaal

Met de Noorderzon vertrokken

Na het handen schudden vraagt Wilma van Noort, dan nog rector van het Anna van Rijn College, of we iets te drinken willen. Koffie of thee, of misschien gewoon water. Een ogenblik later zitten we tegenover haar in haar kantoor te roeren in kopjes thee en koffie.

Er is een reden voor de bijeenkomst:  dit kantoor waar we ons in bevinden is inmiddels niet meer het kantoor van Van Noort. De eindverantwoordelijke van het Anna Lyceum heeft namelijk al haar koffers ingepakt en Tilburg op haar TomTom ingetikt. Wij spraken haar over haar vertrek, over haar nieuwe werkplek en over het Anna van Rijn, de school waarover zij de afgelopen jaren de scepter zwaaide.

En dat zwaaien met de scepter kostte soms de nodige moeite. Zo ook de invoering van het nieuwe onderwijssysteem. Het was erg goed voorbereid, ,,maar net zoals met je examen is de voorbereiding erg belangrijk, maar op het moment dat je het zit te maken denk je van: okee, dit of dat had misschien toch anders gemoeten,’’ aldus Wilma. Ze kan zich de chaos bij het eerste CUP-invulmoment nog goed herinneren. Als we mevrouw Van Noort vragen naar de voor- en nadelen van het nieuwe systeem, noemt ze als voordeel dat het onderwijs meer gepersonaliseerd is en als nadeel dat leerlingen steeds meer misbruik van V en R-lessen lijken te maken om niks  uit te voeren, wat ik als leerling niet geheel kan ontkennen. J

Het Anna zat ooit in een dipje qua aanmeldingen, maar mevrouw Van Noort verzekert ons dat we daar inmiddels wel uit zijn. Helaas blijft het mindere imago nog wel een klein beetje kleven. Daar heb je een mooi spreekwoord voor, zei Wilma. ,,Iets met een paard toch?’’ Gelukkig helpt ze een beetje en verklapt dat het gezegde ‘het komt te voet en gaat te paard’ luidt. Aangezien het Anna in een concurrerende omgeving ligt, is daar wellicht gebruik van gemaakt door onze concullegascholen, mede met het oog op de verwachte afname van het leerlingenaantal die in de nabije toekomst gaat plaatsvinden.

Voor nu genoeg over het Anna, welke school is zo veel geweldiger dan het Anna Lyceum dat mevrouw van Noort ons heeft verlaten? Wel, dat is het Beatrixcollege in Tilburg. En dat is niet zomaar een middelbare school: het zou met ruim 4000 leerlingen wel eens de grootste middelbare school van Nederland kunnen zijn. Verbaasd vragen wij haar hoe je hier dan terecht komt, op zo’n grote school helemaal uit de route. Onze Wilma blijkt weggelokt bij het Anna door een recruiter. In eerste instantie wist ze van zich af te bijten, maar uiteindelijk heeft ze zich toch over laten halen. Daarbij speelden verschillende dingen een rol. Zo was mevrouw Van Noort gewend om op een school werkzaam te zijn waar een verandering gaande was en het leek haar erg leuk om dat nog eens mee te maken. Op deze school loopt het goed en suddert alles lekker door. Maar wat haast het grootste knelpunt was, is de file waar Wilma elke dag in stond als gevolg van de steeds meer overbelaste infrastructuur hier in midden-Nederland. Daar komt bij dat ze toch wel heel graag in een landelijkere omgeving wil wonen, en dan is Brabant een uitstekende kandidaat.

Blijkbaar doen we toch nog wel iets goed op het Anna van Rijn, want Wilma gaat het hier ontzettend missen. Ze prijst de leerlingen, mede vanwege hun assertiviteit. ,,Het zijn gewoon hele leuke leerlingen en ik heb verder nog nooit met zulke leuke docenten samengewerkt als op deze school,’’ aldus Wilma.

Wij wensen mevrouw Van Noort heel veel succes en plezier met het vervolg van haar carrière op het Beatrixcollege in Tilburg!

Jeff van Pommeren, Shrila Sewnarain Sukul, Anton van Beek

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links