Anna van Rijn Kanaal

Meneer de Jager: ‘Complottheorieën zijn vooral tijdverdrijf’

We kennen meneer De Jager waarschijnlijk allemaal. Hij is docent maatschappijleer en global perspectives op onze school, en vroeger C-lokaaldocent. Wij (zie foto) besloten eens een keer gezellig met hem te gaan praten over een interessant onderwerp: complottheorieën. Voor wie niet weet wat dat zijn, het zijn theorieën over belangrijke gebeurtenissen waarin wordt beweerd dat er meer achter iets zit dan nu gezegd wordt. Ook hebben we gepraat over zijn leven.

Waarom heeft u ervoor gekozen om maatschappijleerdocent te worden in plaats van politicus?

“Lastige vraag. Ik heb wel ooit de droom gehad om in de politiek te gaan toen ik ongeveer achttien was. Ik vond wel dat als ik de politiek in wilde gaan, dat ik dan eerst moest studeren. Eerst wilde ik veel weten en me verdiepen in de materie. Het idee was om daarna de politiek in te gaan, maar langzamerhand raakte ik toch meer geïnteresseerd in het onderwijs. In een boek dat ik las stond dat we het onderwijs moesten veranderen en meer aandacht moesten besteden aan kritisch leren denken. In deze fase van mijn leven wil ik me focussen om een steeds betere docent te worden, maar misschien dat ik ooit nog wel de politiek in ga.”

Wat is uw allereerste bijbaan en wat vond u daarvan?

“Foldertjes bezorgen. Vervolgens ben ik nog vakkenvuller geweest bij de C1000, daar ben ik opgeklommen tot magazijnbeheerder. Daarna heb ik nog heel lang bij de McDonalds gewerkt, waar ik begon als crew-lid en uiteindelijk manager ben geworden. Elke keer lukte het wel om iets hoger op te komen en dat was wel een leuke challenge voor mij.”

Wat voor opleiding heeft u gevolgd?

“Op de middelbare school deed ik havo, een natuur- en techniekprofiel. Vóór mijn droom om politicus te worden was mijn droom om piloot te worden en daarvoor heb je dat profiel nodig. Daarna heb ik een studie Managementeconomie en Recht afgerond op een hbo in Rotterdam. Ik wou nog verder studeren, dus heb ik op de universiteit hier in Utrecht mijn master in sociologie gehaald. Vervolgens ben ik nog een master gaan halen voor onderwijs.”

Wat is de reden dat u een poosje in het C-lokaal hebt gewerkt?

“Ik was net afgestudeerd, maar voor de functie maatschappijleerdocent waren niet veel banen beschikbaar. Ik heb mijn tijd opgevuld als onderwijsassistent in het C-lokaal omdat ik wist dat een van de maatschappijleerdocenten, meneer Peulen, binnenkort met pensioen zou gaan. Ik zou zo de volle tijd aanwezig zijn op deze school en laten zien wat ik in mijn mars heb. Ik hoopte dat als dat voldoende was, de schoolleiding me dan ook wel zou aannemen als docent maatschappijleer, en dat is gebeurd.’’

U heeft in de les verteld dat u veganistisch eet. Hoe lang doet u dat al en waarom?

“Ongeveer vijf jaar. Het ging in stapjes, omdat het best wel een radicaal dieet is. Ik heb ervoor gekozen omdat ik een boek had gelezen. Eigenlijk alles wat ik doe, doe ik omdat ik er een heel goed boek over heb gelezen, haha. Dat boek ging over de bio-industrie en naar aanleiding daarvan ben ik gestopt met vlees eten. Na een tijdje kwam ik erachter dat achter melk en eieren ook heel veel dierenleed zit. Wat ik met geen vlees eten wou bereiken, was dat er minder bio-industrie zou komen, en om dat bereiken ben ik veganistisch gaan eten. Als ik nog steeds melk en eieren zou blijven consumeren, zou ik nog steeds mede veroorzaken wat ik zelf niet wil. Nu ik al vijf jaar ben gestopt met dierlijke producten eten is mijn lichaam er ook helemaal op aangepast. Als ik de geur van vlees ruik, word ik gewoon ziek. Toen ik vegetariër werd, heb ik mezelf aangeleerd om op een nieuwe manier te koken, om alsnog lekker en gezond te kunnen eten. Je kan niet vlees uit al je maaltijden halen en er niks voor in de plaats eten, dat hou je niet vol.”

U fietst iedere dag naar uw werk. Wat is hiervoor de reden?

“Ik heb wel een rijbewijs, maar geen auto. Ik probeer mijn conditie op peil te houden. Ook vind ik het fijn om ‘s ochtends even een halfuurtje hard te trappen, daar word ik wakker van en ik krijg er energie van. Dan voel ik me beter voor de klas. Als het hard regent of als ik zin heb om even te lezen neem ik soms wel het OV, maar ik heb toch liever de fiets.”

Als u een dag minister zou zijn, welke zelfbedachte wet zou u dan in willen voeren?

“De wet van het jubilee. Dat betekent dat alle schulden vergeven zijn. Een hypotheek een studieschuld, alles zou vergeven zijn. Of het basisinkomen invoeren. Dan hoeven arme mensen zich niet meer zo druk te maken om de rekeningen en krijgen ze rust en zekerheid. Ik ben zelf de eerste hoogopgeleide uit mijn familie, dus mijn ouders hadden nou eenmaal geen geld om mijn studie te betalen. Ik heb alles zelf moeten betalen. Ik heb nu dus wel een flinke studieschuld, maar uiteindelijk wordt dit het wel waard.”

U heeft vast ook hobby’s. Wat doet u bijvoorbeeld op een vrije zondag?

“Ik kijk Formule 1. Dat is een guilty pleasure van mij. Ook sport ik best wel veel. Ik fiets veel, ga naar de sportschool en doe aan hardlopen en wielrennen. Boeken lezen doe ik ook, ik heb heel veel boeken, ongeveer 800. Ik luister podcasts, en heb een abonnement op de bioscoop, dus ik ga ook regelmatig naar de film.”

Naar wat voor soort muziek luistert u?

“Het meest luister ik naar klassieke muziek. Mijn favoriete stuk is Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Dat is een lang pianostuk waarbij de muziek voortkabbelt en je meesleurt. Toen ik een keer aangeschoten was, ging ik op bed liggen en ik had radio 4 aan, waar ze dat stuk draaiden. Ik sliep half en toen ik het hoorde voelde het alsof ik zweefde op de muziek. Dat was zo’n bijzondere ervaring, en nu iedere keer als ik dat stuk hoor, doet het me wat. Ik hou van een bepaalde vorm van klassieke muziek en dat is minimalisme. Daarbij is er een melodie die de hele tijd een heel klein beetje verandert, en dat brengt je in een soort trance.”

En dan nu de vragen over de complottheorieën. Volgens sommige mensen is de Illuminati een groep mensen die over de aarde heerst. Gelooft u erin?

“Ik geloof er niet in, ik denk dat als alles zou worden bestuurd en als iedereen erbij betrokken zou zijn, dat dat een veel te groot iets is om geheim te houden voor de wereld. Er zou dan één grote groep zijn die het al honderden jaren voor elkaar krijgt om, zonder dat iemand ze ook maar heeft betrapt, de wereld te besturen. Daarnaast heeft het ook nog wel iets racistisch, omdat de mensen vroeger ook dachten dat joden over de wereld heersten. Er zit een verleden aan vast. Ik ben opgegroeid met het internet, en langzamerhand kwamen die websites op met samenzweringstheorieën, en dat was natuurlijk heel interessant. Maar als je kritisch nadenkt, dan kom je er wel achter dat het gewoon tijdverdrijf is. Je wílt het geloven, maar je weet dat het niet waar is. Het is leuk, maar er zit ook een zeker gevaar in samenzweringstheorieën. Als mensen het gaan geloven kunnen de gevolgen heel groot zijn, in mijn optiek.”

Er zijn mensen die geloven dat 9/11 gepland was, en dat de overheid er misschien wat mee te maken zou hebben. Wat denkt u daarover?

“Nou laten we een ding alvast vaststellen. Heel veel mensen zeggen ‘9/11 is gepland, het is een samenzwering’ en dan denk ik: ‘Ja dûhhh!’ Natuurlijk is het gepland. Wie het ook gedaan heeft, het is een samenzwering, of dat nu tegen Amerika is of de mensen die in die gebouwen zaten. Maar ik geloof niet dat de overheid het gebouw vol heeft geplakt met explosieven. Dat lijkt me erg onrealistisch en onmogelijk om geheim te houden. Er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en als er experts bij zijn betrokken vind ik dat je die altijd moet geloven.”

Veel mensen geloven dat de maanlanding van 1962 nep was. Gelooft u dat ook?

“Nee, ik geloof niet dat de maanlanding nep was. Wel vind ik het een hele interessante theorie, omdat mijn favoriete regisseur Stanley Kubrick ervan beschuldigd wordt dat hij heeft geholpen bij het in scène zetten van die maanlanding. Dat komt omdat hij een prachtige film genaamd Space Odyssey heeft gemaakt. Daarin zijn prachtige nepruimtebeelden te zien, en men linkte dat aan dat maanfilmpje. Alleen, ik zie geen echte goede reden voor Amerika om dat plan uit te voeren. Je hebt de eer, en dan?”

Nu we het toch over de ruimte hebben, gelooft u in aliens?

“Ik vind het niet uit te sluiten, omdat de ruimte zó ontzettend groot is. Er worden ook allerlei nieuwe planeten ontdekt momenteel, maar ik benader dingen altijd erg wetenschappelijk en doordat het universum zo oneindig groot is, kan ik het niet uitsluiten. Maar ik geloof het pas écht als er bewijs is.“

 

Yasmin Al-Jarrah, Thomas Röhrs & Julie Sluis

Op de foto: meneer De Jager met (v.l.n.r.) Julie, Yasmin en Thomas.

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links