Anna van Rijn Kanaal

Meneer Beekes: vrolijke voorleesopa

Het is alweer een half jaar geleden dat Ruud Beekes met pensioen is gegaan. Natuurlijk zijn wij hem nog lang niet vergeten, al is zijn leven op school ongeveer het enige wat wij van hem weten. In een van zijn bezoekjes aan de school heeft meneer Beekes tijd voor mij vrij kunnen maken in zijn drukke schema om uitgebreid te vertellen over zijn nieuwe leven.

Na een kort betoog van mij waarom hij weer les moet komen geven, kwamen we langzaam op de reden voor zijn vertrek. ,,Het was niet echt een vrije keus om hier weg te gaan. Maar als ik een paar jaar later was gegaan, zou ik ook alles zijn gaan missen. Ik miste gewoon lesuren. Die hebben jullie nooit gemist, maar voor mij was dat moeilijk.”

Maar met alle ergernissen achter de rug mist hij wel de leerlingen en het bezig zijn met collega’s. Dat komt alleen wel vooral naar boven als hij weer eens langskomt, want hij was er wel aan toe, het stoppen als docent. Het is ineens heel anders, niet meer werken, veel meer vrije tijd, maar meneer Beekes heeft zich er gelukkig al lang bij neergelegd. En hij geniet er met volle teugen van! ,,Het is wel een veel rustiger leventje, ik doe heel veel dingen zonder dat ik het gevoel heb dat ik druk ben. Ik praat ook een stuk minder! Op school heb je op een dag veel meer contact met mensen. De tijd nemen voor de dingen is wat het leven veel rustiger maakt.”

Ondanks de rust en de zeeën van tijd is achter de geraniums zitten is niet iets wat meneer Beekes graag doet. Gelukkig hebben zijn kinderen goed meegedacht, want hij wordt binnenkort in twee maanden tijd opa van twee kleinkinderen! ,,Ze dachten zeker: die ouwe gaat zich straks nog vervelen, dat moeten we niet hebben! Haha.”

Hij kan de komende tijd al flink oefenen voor zijn toekomstige kleinkinderen: op het kinderdagverblijf van zijn dochter wordt hij ‘voorleesopa’. Hij mag dan voorlezen aan kinderen van 2,5 tot 4 jaar met een taalachterstand. Zo draagt hij een steentje bij aan de taalontwikkeling van deze kinderen. Ook wil hij zelf kinderverhalen gaan schrijven. Of hij er talent voor heeft weet hij niet, maar hij heeft nu tijd zat om dat te kunnen ontdekken.

Als oude docent Duits is het logisch dat hij veel van taal houdt. Dat zie je al terug in het voorlezen en het schrijven van kinderverhalen. Hij is ook begonnen met het schrijven van een biografie van zijn vader. Vader Beekes heeft jaren in Duitsland gewerkt als dwangarbeider. Nadat zijn vader is overleden, is meneer Beekes erachter gekomen dat hij alles heeft opgeschreven. Hij vult nu de verhalen van zijn vader aan en wil het resultaat uiteindelijk gaan publiceren.

Het ‘rustige leventje’ van meneer Beekes kent geen grenzen. Naast (voorlees)opa en auteur moet er natuurlijk ook gesport worden. En laat hem nou net een heel slim alternatief hebben gevonden voor de sportschool. ,,Ik moet natuurlijk ook in beweging blijven, elke keer als er boodschappen gedaan moeten worden, zoek ik een andere winkel op. Ook winkels heel ver weg kunnen een bezoekje van mij verwachten. Ik hou van fietsen en zo heb ik ook nog een doel waar ik heen fiets.”

Genieten van de vrijheid staat natuurlijk met stip bovenaan op het lijstje. Geen drukke leerlingen en uren lang nakijken meer, maar heerlijk een boek lezen in de luie stoel. Wij missen de gestructureerde lessen natuurlijk enorm, maar ik ben heel blij dat het pensioen meneer Beekes zo goed bevalt.

Eva Kooreman

 

 

 

2 reacties

  • Wat leuk om dit artikel te lezen. Ik (Karin Beenen), 44 jaar, heb les gehad van meneer Beekes. Lessen die me zijn bijgebleven. Eén van mijn favoriete docenten! Ik wens de heer Beekes een hele fijne tijd met veel mooie bezigheden tijdens zijn pensioen.

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links