Anna van Rijn Kanaal

Meeloopdagen: superhandig!

Wat ga je doen nadat je examen hebt gedaan? Ga je een volgend niveau doen, zoals van de havo naar het vwo? Of ga je starten met een vervolgopleiding? Voor leerlingen is dit geen makkelijke keuze om te maken, ze twijfelen hier vaak enorm over. Als je al een doel hebt en weet wat je wilt gaan doen, kan je een weg uitstippelen. Maar anderen vallen weer in het diepe. Ik zit nu in 4 havo en sta dus volgend jaar voor deze keuze. Wil je weten wat ik heb gedaan om mij alvast te oriënteren? Nou, een handige tip van mij: als je weet wat je leuk vindt, kijk dan of je mee kan doen met een meeloopdag!

Zoals ik al zei zit ik nu in 4 havo en moet ik volgend jaar, na 5 havo een keuze gaan maken. Nu is het voor mij geen moeilijke keuze, want ik wil sinds ik een klein meisje was al (basisschool)juf worden. Omdat ik graag in Utrecht wil studeren, waren er voor mij twee plekken waar ik die studie zou kunnen gaan volgen: de Hoge School Utrecht, of de Marnix Academie, ook in Utrecht.

Ik heb van beide scholen informatie gekregen op de STUVO. Dat is een studievoorlichtingsbeurs waar je met school naartoe gaat, in mijn geval was dat dit jaar in 4 havo. Je moet je van tevoren dan inschrijven voor drie studies die je leuk lijken. De mijne gingen dus alle drie over de opleiding tot basisschooldocent. Ik had me ingeschreven voor de Hoge School Utrecht, de Marnix Academie en de HAN in Leiden. Van alle drie kreeg je kort een beetje uitleg en aan het einde van de dag ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de Marnix Academie het leukst vind. In hun uitleg hebben ze verteld over een meeloopdag en daar heb ik me, toen ik thuiskwam, gelijk voor ingeschreven.

Op dinsdag 7 mei was het zover. Ongeveer een week van tevoren had ik een mailtje gekregen van mijn meeloopstudent. Daarin stond haar rooster en hoe laat ik er moest zijn. Eenmaal aangekomen liep ik de hele dag met haar mee om te ‘snuiven’ hoe het is om de studie tot basisschooldocent te volgen. Ik vond het helemaal te gek en ben blij dat ik het heb gedaan. Nu ben ik er nog veel zekerder van dat dit de studie is die ik wil gaan doen als ik klaar ben met de havo.

Conclusie: Als je nog niet weet wat je wilt doen, ga je dan eens goed oriënteren. Ga een studiekeuzetest doen of denk aan de dingen die je wel leuk zou vinden. En als je dan eenmaal weet wat er bij je past, kijk dan eens of er een meeloopdag van die opleiding is. Het is niet alleen handig, maar, zo weet ik nu uit eigen ervaring, ook nog eens superleuk.

Demi Luijten

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links