Anna van Rijn Kanaal

Lucky Bas(tard)!

Afgelopen week heeft het nationaal MEP, ofwel Model European Parlement, plaatsgevonden in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. Onze school werd vertegenwoordigd door twee leerlingen uit 5V, Bas van Rooijen en Levy Grinwis. Uiteindelijk heeft Bas als beste van de provincie Utrecht het internationaal MEP gehaald.

Bas mag straks dus aan één van de internationale debatten deelnemen. Deze vinden plaats in Kopenhagen, Maastricht, Arnhem of Den Haag. Bas heeft geluk, want hij mag naar Kopenhagen. Aan deze debatten doen alle lidstaten van de EU mee, behalve in dat van Den Haag, waar alleen de West-Europese landen aanwezig zijn.

Maar je komt daar natuurlijk niet zomaar. Het begon allemaal hier op school. Iedereen die vwo volgt, heeft in 4V maatschappijleer in zijn pakket en moet dus ook meedoen aan het MEP-project. Iedereen komt dan in pak of nette kleding naar school om te vergaderingen en aan resoluties te werken. De week wordt dan afgesloten met een plenair debat in de Anna van Rijn Zaal. Na afloop van het plenaire debat worden er door de voorzitters twee mensen uitgekozen die door mogen naar provinciaal MEP. Levy was gelijk door, samen met Eline Bouwmeesters. Bas was eerste reserve, als één van de twee zou uitvallen. Al snel bleek dat Eline niet zo graag wilde en dus kwam er een plekje vrij voor Bas. Dat heeft dus goed uitgepakt. Beiden hebben toen het provinciaal MEP gewonnen en zijn doorgegaan naar het nationaal MEP.

MEP, wat is dat nou eigenlijk? Allereerst is MEP niet zoals de meeste mensen denken alleen maar debatteren, speeches schrijven en voorlezen, maar het is ook of vooral ontzettend veel plezier hebben, sociaal zijn en vrienden maken. Wanneer je het nationaal MEP wilt winnen, moet je de maanden ervoor thuis heel veel voorbereidend werk doen, en soms ook dingen niet doen om helemaal klaar te zijn voor het MEP. Dit is ook de reden dat Bas uiteindelijk gewonnen heeft en Levy net niet. Toen de week van het Nationaal MEP begon, was het voor Bas belangrijk dat hij zich helemaal concentreerde op het MEP en nergens anders op. Elke avond wanneer de rest van de groep lekker uit eten ging, rende Bas even naar de McDonalds om wat te halen om daarna weer snel terug te gaan naar het hotel en verder te gaan met zijn speeches en ‘alles’ voor te bereiden voor de volgende dag/week. Het woord alles staat er niet voor niks. Bas maakte vooral indruk met de speech waarin hij als vertegenwoordiger van Denemarken zijn land de hemel in prees (zie link onderaan).

Als we kijken naar wat beiden al opgebouwd hebben qua portfolio, komt het volgens mij wel goed in de politiek. Beiden willen ze dan ook de politiek in. Bas is hier al veel meer mee bezig dan Levy. Bas interesseert zich veel voor de lokale politiek van IJsselstein en volgt ook veel van de Tweede Kamer. En zijn uiteindelijke droom is minister-president te worden van Nederland, maar dat is natuurlijk nog een lange weg!

Wij wensen beide heren ontzettend veel succes verder in politiek, maar eerst gaan we Bas van Rooijen terug zien in het Internationaal MEP in Kopenhagen, eind oktober.

Bas van Zanten

 

Bekijk hier Bas in actie tijdens het nationaal MEP.

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links