Anna van Rijn Kanaal

Liever lui dan moe

Luiheid heeft een groot gedeelte van de bevolking in haar greep. Hoe komt het dat anno de 21e eeuw, met de meest technische snufjes bij de hand, de rationeel nadenkende mensen lekker onderuit gezakt in de stoel aflevering na aflevering Netflix-series zitten weg te schrokken? Terwijl je in plaats daarvan actief een rondje had kunnen rennen om aan je killerbody te werken. Of nog beter, te werken aan je stapel schoolwerk, iets wat je al twee weken aan het uitstellen bent, in de hoop dat de dode goudvis in je kom, die door jouw luiheid dood boven is komen drijven (wat we over jouw carrière niet kunnen zeggen), het uiteindelijk voor je gaat maken. Om jullie hersenactiviteit te besparen, heb ik het antwoord op deze vraag al in de titel verwerkt!

We kunnen er niet omheen: we doen het liefst een activiteit die de minste moeite kost. Ga maar na – als dat niet te veel moeite is – hoe vaak probeer je grote dingen zo simpel mogelijk te maken? Waarom fietsen als we ook het OV kunnen pakken? Waarom iets aan school doen als er Netflix bestaat? Intussen zeuren we maar door over hoeveel werk we hebben, hoe moeilijk het leven is en vooral hoe véél moeite we doen per dag.

Ga eens even lekker zitten, of staan, waar jij het minst moe van wordt. Denk vervolgens eens na over jouw dagindeling: je komt thuis, je drinkt en eet waarschijnlijk wat en daarna, wat is het eerste wat je doet? Ja, precies: je pakt je telefoon, je zet de tv aan of je pakt je iPad. Je pakt in ieder geval iets wat binnen handbereik is en waar je zo min mogelijk bij hoeft na te denken.

De geweldige technische snufjes van tegenwoordig helpen ons aan medische vooruitgang waardoor we in de toekomst misschien wel ziektes kunnen behandelen of, beter nog, kunnen vóórkomen. Maar aan elk voordeel hangt een nadeel. Tieners van tegenwoordig hebben het maar al te lastig met hoofdrekenen, ze grijpen te snel naar hun telefoon voor een ingebouwd rekenmachientje wanneer ze de uitkomst niet weten. De geweldige snufjes maken ons lui. Vroeger, toen jouw grootouders leefden, bestond een smartphone nog niet, laat staan een Apple Watch. Tegenwoordig worden er zelfsturende auto’s ontwikkeld. Twee eeuwen geleden werden de eerste auto’s getest. Je had toen weldegelijk twee sterke armen nodig om dat voertuig überhaupt op de weg te houden. Maar over een paar jaar, zo lijkt het, kunnen we onderuit gezakt met de armen over elkaar naar het werk rijden om daar je net ontdekte serie op Netflix af te kijken.

Natuurlijk probeer ik in elk stukje iets positiefs te verwerken, zodat het niet lijkt of ik de maatschappij verafschuw. Met veel tegenzin merkte ik op dat de mens niet alleen slimmer is, maar ook veel gemakzuchtiger dan ooit. Misschien zit hier geen verband tussen en moet ik dit maar overlaten aan de onderzoekers die ervoor hebben gestudeerd. Maar ik kon het niet laten om er over te brainstormen. Mijn redenering is als volgt: de techniek heeft ervoor gezorgd dat wij anno 2017 met zo min mogelijk moeite het gewenste resultaat willen behalen. Dat maakt ons creatief. Hetzelfde geldt voor wetenschap. Elke ontdekking opent deuren naar nieuwe vragen. Het is een vicieuze cirkel waar je in loopt. De ene keer gaat dit langzamer dan de andere keer. Want, we blijven liever lui dan moe.

Jorgie Hendriks

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links