Anna van Rijn Kanaal

Lezend 2020 in: Aissatou’s aanraders

Lezen voor je eigen plezier wordt, naarmate je ouder wordt, veel lastiger. Nog steeds is lezen heel erg belangrijk, zowel voor je algemene ontwikkeling als voor je woordenschat. Mijn goede voornemen in 2020 is om meer te lezen, doen jullie met mij mee? Hier heb je alvast een lijstje met mijn favoriete boeken, er staan zeker pareltjes tussen. Dus geef het plezier lezen weer een kans.

Een hart van prikkeldraad – Lisette Lewin
Dit boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over een meisje, een ‘moffenhoer’, die compleet geen moreel besef heeft. De hoofdpersoon slaapt met iedere man die iets voor haar kan betekenen (zelfs oude Nazi’s) en vernietigt overal waar ze komt levens en relaties. En dat allemaal zonder enig schuldgevoel. Zeker een aanrader.

Turks Fruit – Jan Wolkers
Ja, inderdaad, dat seksboek. Om eerlijk te zijn, vond ik bij Jan Wolkers alle intimiteit zó walgelijk beschreven, maar ik walgde er zo van dat ik niet weg kon kijken. Niks romantiek en sentimentaliteit, bij Wolkers is het allemaal rauw en echt. De relatie in het boek was een zeer interessante. Zelf was ik geen groot fan, aangezien de vrouwelijke hoofdpersoon meer als prijs werd behandeld dan als mens. En de vieze, donkere humor was ook niks voor mij, maar toch kon ik het boek wel waarderen. De titel ‘seksboek’ is wellicht ook oneerlijk, eerder dan maar ‘disfunctionele relatieboek met veel seks’.

The Outsider / The Stranger – Albert Camus
Dit boek is een pleidooi voor het nihilisme. Het boek is simpel opgebouwd, maar er zit een bepaalde schoonheid aan. Het boek gaat over een man die ompleet geen waarde hecht aan de medemens of aan sociale normen. Hij ziet de rationaliteit er simpelweg niet van in. Het boek is prachtig geschreven, simpel maar zeer krachtig. Superkort boekje, maar zal je gegarandeerd lang bij blijven.

Tegen beter weten in – Jane Fallon
Dit specifieke genre is een zogenaamd ‘guilty pleasure’ van mij. Dit boek gaat echt helemaal nergens over. Het is in principe gewoon een boek over het leven van een huisvrouw die haar huwelijk heel langzaam uit elkaar ziet vallen. Daarbij ligt de nadruk van het boek voornamelijk op het huisvrouwleven. Dit boek heeft niet veel toegevoegde waarde voor mij, maar ik lees graag over vrouwen die zeuren over hoe je het beste vlekken uit kleding krijgt.

Deugdethiek, levensbeschouwing en religie – Andreas Kinneging en Timo Slootweg
Dit is het enige non-fictie boek op deze lijst. Ik ben groot fan van ethische concepten: wat betekent het nou om een goed persoon te zijn? Hoe zien andere religies dit concept, en in hoeverre komen ze met elkaar overeen? Als je op zoek bent naar de diepere betekenis van dit leven dan raad ik dit boek echt aan.

No Longer Human – Osamu Dazai
Dit is een deels autobiografisch boek over depressie. De auteur van dit boek heeft zelf ook uiteindelijk zelfmoord gepleegd na het schrijven van dit boek. Het was een zeer meeslepend verhaal, geschreven in simpele taal maar nog steeds echt aangrijpend. Het boek gaat over een man die elk hoofdstuk een steeds kleinere connectie voelt met de medemens. En dat totdat hij zich helemaal niet meer mens voelt. Het gevoel heeft dat hij achter een clownsmasker door het leven gaat. Een moeilijk boek om te lezen over suïcidale gedachten, maar wel een zeer belangrijk onderwerp.

Let op: als je suïcidaal bent, kun je steun zoeken op 113.nl of 0900-0113. Of door er over te praten met een volwassene die je vertrouwt.

De Engelenmaker – Stefan Brijs
Werkelijk een pareltje, dit boek. Ik moest dit boek lezen in 5 havo voor mijn mondeling en ik begon met werkelijk superveel tegenzin aan dit boek. Maar ik lieg niet, na een hele korte proloog was ik compleet verkocht en heb ik het 400 pagina lange boek in maar drie dagen uitgelezen. Het boek, waarin het klonen een belangrijke rol speelt, leest echt supermakkelijk weg en de karakters waren zowaar levensecht. Persoonlijk vond ik de ethische vragen die het boek opriep echt superboeiend. En de combinatie van religie met wetenschap (kun je die überhaupt combineren?) echt superinteressant. Favoriete quote: “U heeft God het nakijken gegeven.” Als je één boek leest van deze lijst, dan moet het dit boek zijn.

Aissatou Diallo


Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links