Anna van Rijn Kanaal

Knelpunten in roosters aangepakt

De afgelopen periode waren er veel problemen met de roosters van leerlingen. Er stond ‘kies’ bij lessen die uitvielen, maar soms ook bij lessen die toch doorgingen. Ook zijn er leerlingen die een zesde uur hebben, zomaar ergens in de week. Hoe komt dat? Dat vragen we aan roostermaker Ana Martins-Eggen en aan de nieuwe aanwinst Dinie Posthumus, die na zeven jaar weer is teruggekeerd naar het Anna.

We beginnen met de zesde uren, want iedereen wil natuurlijk om drie uur lekker naar huis na een lange dag hard werken op school. Helaas was dit niet mogelijk voor sommige leerlingen: die hadden van tien over drie tot tien voor half vijf nog les. Dat lijkt meer op nablijven dan op les. Hoe komt het dat er opeens zesde uren zijn? Roostermaker Ana: ,,Bepaalde lessen konden gezien de clusters en de beschikbaarheden van docenten en nog een aantal andere factoren gewoon niet meer binnen die vijf uren geplaatst worden en dan krijg je helaas zesde uren.” Gelukkig kunnen de roostermakers ons gerust stellen dat dit voor de vierde periode is opgelost, waardoor leerlingen nu geen zesde uren meer hebben.

Een probleem dat vaker optreedt zijn de zogenoemde ‘kies-uren’, waar alleen ‘kies’ staat in plaats van dat er wordt aangegeven of je les hebt of uitval. Dit probleem ligt bij het nieuwe roosterprogramma dat de school sinds dit jaar gebruikt.,,Bij het inlezen in Magister is de basis voor ieder rooster ‘kies’ en dat wordt na het inlezen van het basisrooster gevuld met A-lessen en V-lessen. Maar als een les uitvalt, dan komt de basis weer terug en de basis is ‘kies’.” Er zitten dus nog wat kinderziektes in het nieuwe systeem en in de samenwerking tussen CUP en Magister, maar er zijn al maatregelen getroffen: ,,We gaan kijken hoe we dit volgend jaar gaan oplossen door ‘kies’ te veranderen in ‘uitval’. Maar voor nu hebben we ervoor gekozen om het erbij te typen, zodat het duidelijk is voor de leerlingen dat uitval voor bijvoorbeeld Engels van die docent ook echt uitval betekent.”

Tijdens de CUP-inschrijvingen van de derde periode traden er ook wat problemen op. Er waren leerlingen die compleet andere uren kregen dan die ze hadden uitgekozen. Ze kozen bijvoorbeeld een R-uur Engels, maar kregen een R-uur reanimatie. ,,Voor periode vier heeft de extern specialist gekeken of er meer V-lessen geplaatst kunnen worden, zodat je niet alleen de keuze hebt uit één of twee vakken en compensatie. Er is dus wel wat geschoven met lessen om meer in te kunnen spelen op de vraag van leerlingen. Maar het blijft een lastig proces, omdat de leerlingen kiezen. Wij kunnen dat niet voor ze doen. Leerlingen kunnen de ene periode massaal voor een bepaald vak kiezen en de periode daarna iets heel anders kiezen.”

Ook vragen wij de roostermakers naar een onderwerp waar het Anna van Rijn Kanaal laatst over berichtte en dat is het zalenrooster voor gym. Het is toch veel handiger als op Magister staat of je binnen- of buitengym hebt en ook in welke zaal je moet zijn? Het probleem is dat de roostermakers geen zeggenschap hebben over het zalenrooster, want dat doet de sectie LO op school. Het is moeilijk om dat in Magister te zetten, omdat het elke week kan veranderen en het te veel werk is om het voor iedereen te veranderen. Het is wel mogelijk om het lokaal op Magister weg te halen, zodat er bij leerlingen geen verwarring meer kan ontstaan tussen het zalenrooster en Magister. Dus hopelijk kun je in de toekomst wel zien op Magister in welke zaal je les hebt.

Als laatste kijken we even naar de roostermakers zelf, want Dinie Posthumus is na zeven jaar weer terug van weggeweest. Ze is hier tijdelijk, omdat er te weinig mensen waren om te zorgen dat het rooster blijft draaien en ook om de voorbereidingen te treffen voor volgend schooljaar. Het voelde voor haar weer vertrouwd om terug te zijn, maar toch was het weer even wennen, want het Anna van Rijn is in de jaren aardig veranderd op het gebied van roosters. Zeker met de CUP-uren, de roosterwijzigingen via Magister in plaats van de lichtkrant en de nieuwe software.

Al met al waren er dus een aantal knelpunten in het rooster, maar gelukkig zijn ze achter de schermen druk bezig om zoveel als mogelijk op te lossen of aan te passen vóór de start van de nieuwe periode, waardoor iedereen weer met een gerust hart de laatste periode in kan gaan.

Jonas Stroeven

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links