Anna van Rijn Kanaal

Kayleigh schrijft een echt boek!

Kayleigh Amelsbeek (14) uit 3THA heeft voor het eerst een boek geschreven dat echt is uitgegeven: Tussen Hemel en Aarde. Haar boek is intussen genomineerd voor Beste Jeugdboek! We waren benieuwd hoe ze op het idee is gekomen, dus hebben we haar gevraagd voor een interview.

Kayleigh, we hebben gehoord dat je een boek hebt uitgegeven, waar gaat het boek precies over?

‘Ja dat klopt, het boek gaat over een 16-jarig meisje, Anne. Wanneer zij sterft, komt zij in een andere wereld terecht, de Hemel. Samen met leeftijdsgenoten moet zij verwerken dat ze haar familie en vrienden nooit meer zal spreken, horen of zien. En ze weet niet wat ze moet doen als er dan ook nog eens oorlog uitbreekt tussen de Hemel en de Hel.’

Hoe ben je op het idee gekomen om het boek Tussen Hemel en Aarde te schrijven?

‘Ik heb schrijven altijd al leuk gevonden en doordat ik vorig jaar ziek ben geweest, ben ik meer over de dood gaan nadenken. Ik denk toch wel dat dat de belangrijkste reden is.’

Was het voor jou lastig om het boek te schrijven, als je vorig jaar ziek bent geweest?

‘Nee, ik denk niet dat het echt ‘moeilijk’ was. Het boek gaat niet over mijn eigen verhaal. Maar doordat ik ziek ben geweest, ben ik wel meer over het onderwerp gaan nadenken. Het boek gaat over hoe ik me voorstel dat de dood eruit zou kunnen zien.’

Wat vonden je ouders ervan dat je dit boek heb geschreven? Het lijkt me best heftig om zo’n boek over de dood te lezen.

‘Ze stonden er helemaal achter en steunden me ook toen ik het boek schreef. Natuurlijk vonden ze het heftig om het te lezen, maar ze snappen het wel en zijn erg trots op me, dat ik er zo ver mee ben gekomen.’

Wat vond jezelf van het boek toen je het teruglas?

‘Ik vond het boek goed, maar natuurlijk wel heftig, ook al heb ik het boek zelf geschreven. Ik merkte ook dat niet alle stukken geschikt zijn voor al te jonge kinderen. Op zich kan een 11-jarige het wel lezen, alleen weet ik niet of diegene het verhaal eromheen begrijpt. Want het is best een lastig onderwerp, de dood.’

Heb je hulp gehad met het schrijven van het boek?

‘Nee, ik heb het echt helemaal zelf geschreven. Ik heb het wel naar een corrector gestuurd, die de spelfouten heeft verbeterd. Dat heeft me ook heel erg geholpen. Maar voor de rest heb ik het allemaal alleen gedaan.’

Ben je van plan om in de toekomst nog meer boeken te gaan schrijven? Of denk je van: dit was een leuke ervaring, maar één keer is genoeg?

‘Nee, dit is niet een eenmalige ervaring. Ik ben zeker van plan om in de toekomst meer boeken te schrijven. Ik vind het erg leuk om het te doen en de reacties vind ik ook erg leuk. Met dit boek heb ik ervaring op kunnen doen.’

Wat is volgens jou, voor de mensen die je boek nog niet kennen, een goede reden om het te gaan lezen?

‘Het is een aangrijpend en ontroerend verhaal maar op hetzelfde moment ook spannend, het is dus zeker de moeite waard om te lezen. Het is ook een redelijk dun boek, zestig bladzijden, dus duurt het lezen niet te lang.’

Voor welke doelgroep is het boek bedoeld?

‘Ik denk ongeveer vanaf 14 jaar, omdat het best een heftig onderwerp is en niet iedereen het meteen begrijpt.’

Heb je nog een tip voor beginnende schrijvers?

‘Vooral niet bang zijn om het op te sturen naar een uitgever! Ik had zelf ook nooit gedacht dat ik zover zou komen, maar ik had zoiets van: niet geschoten is altijd mis!’

Ik heb ook gelezen dat je boek genomineerd is voor het beste jeugdboek, vertel hier eens wat meer over.

‘Ik ben genomineerd met negen andere ‘beste boeken’ van boekscout.yo, dat is een uitgever van boeken die door jongeren zijn geschreven. Er zijn twintig boeken van volwassenen genomineerd en tien boeken van jongeren en die telling staat los van elkaar. Intussen heb ik ongeveer 420 stemmen. Je kunt stemmen op www.boekscout.nl. Je kunt het boek vrij makkelijk vinden: als je op de site kijkt kun je al snel het kopje ‘boekgoud’ vinden en als je daar op klikt, kun je op het knopje ‘stemmen’ klikken.’

Exacte link: http://www.boekscout.nl/favorieten/index.php#6382

Hoe en waar kan je het boek kopen?

Het boek is te koop op de site; www.boekscout.yo en het is ook te koop bij de Bruna op Hoogzandveld (Nieuwegein). Het boek is te koop voor €13,90.

Wat wil je nog verder bereiken met het boek?

‘Mijn doel is om mijn boodschap aan iedereen door te geven! En natuurlijk ook dat het goed verkocht wordt!’

Bedankt, Kayleigh, voor het interview en nog héél veel succes met de verkoop en natuurlijk met de stemmen. Wij hopen dat je gaat winnen!

Jorgie Hendriks en Lisa Ritfeld

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links