Anna van Rijn Kanaal

Kaas, je móét ervan houden

Als het om kaas gaat, heb je twee soorten mensen op deze wereld. De meerderheid houdt ervan, maar een ongelukkige minderheid heeft er een hekel aan. Het gelige goedje dat altijd tussen boterhammen door valt en ellendig op de grond ligt, wachtend tot iemand er in stapt. Het zuivelproduct dat of in onhandig grote plakken verkocht wordt, of het overblijfsel lijkt van een ruzie met een kaasschaaf.

Jarenlang heb ik moeten leven met blikken vol ongeloof wanneer ik opmerkte dat ik geen liefhebber was van kaas. En als tienjarig meisje heb ik maandenlang moeten volhouden dat pindakaas echt wel hartig broodbeleg was, omdat je per se een ‘hartige boterham’ mee naar school moest.

Nu heb ik eindelijk een excuus. Het ligt namelijk niet aan mij. Het ligt aan mijn genen, volgens onderzoeken van de Universiteit van Cambridge en een aantal Franse wetenschappers. Er gaan meerdere theorieën rond, maar één daarvan is wel heel toepasselijk. Volgens een Frans onderzoek blijkt dat 47% van de ondervraagden die niet van kaas houden, minstens één familielid heeft dat er ook niet van houdt. En rara wie in haar naaste familie drie mensen heeft die kaas ook niet kunnen uitstaan?

Bovendien speelt de psychologische factor ook mee. Volgens Harold McGee, iemand die duidelijk erg veel tijd in dit onderwerp heeft gestoken, komt het omdat kaashaters de geur niet kunnen uitstaan. Voor het maken van kaas worden melkproteïnes afgebroken en dit creëert een stank – o, sorry, een kaasgeur. Door de jaren heen hebben mensen geleerd dat stinkende dingen niet goed voor je zijn. Dat heet gewoon voorzichtig zijn.

Een tip voor de volgende die zegt dat ik een aansteller ben of dat ik geen ‘echte’ Nederlander ben omdat ik niet van kaas houd: slik je woorden maar in en laat mij genieten van een broodje zonder kaas. Het zit nou eenmaal in mijn genen.

Sophie Jongma

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links