Anna van Rijn Kanaal

Jorgie weet het dus wel!

Eigen ervaringen hebben mij geleerd dat 5VWO een vrij saai, maar ook interessant jaar kan zijn. Vakken als ckv, algemene natuurwetenschappen en maatschappijleer vallen af, je kunt je gaan focussen op de richting die jij interessant vindt, bèta of alfa. WISWEX is voor veel mensen iets om naar toe te leven. Toch kent het vijfde jaar ook een paar struikelblokken en natuurlijk zou ik niet echt Anna zijn, als ik mijn levenservaring uit 5V niet zou delen met de kersverse vijfdejaars van het schooljaar ‘18/’19.

1. De eerste periode

Het eerste struikelblok in 5V begint eigenlijk al in de eerste periode. In de vierde had ik gekozen voor het profiel cultuur en maatschappij – nee lieve mensen, ook al heb ik tekenen in mijn pakket, het is géén pretpakket zoals velen dit profiel zouden omschrijven. Het kwam er uiteindelijk op neer dat ik weinig toetsen kreeg tussen het begin van het schooljaar en toetsweek 1. Misschien denk je: nou Jorgie, fijn toch? Maar ik moet eerlijk zeggen dat het je nogal onzeker kan maken. Zit je wel op het goede niveau, beantwoord ik mijn vragen wel goed genoeg, doe ik wel genoeg aan school? Je effort wordt namelijk niet bevestigd door een toets. Het lijkt dus vooral alsof je voor jan met de korte achternaam met school bezig bent. Mijn tip: probeer het huiswerk bij te houden, vraag aan je docent als je twijfelt aan je antwoorden of als je het niet helemaal begrijpt. Maar het belangrijkste: vertrouw in jouw kwaliteiten, je zit niet voor niets in 5V.

2. Huiswerk

Oké, ik hoor de zuchtjes al, maar houd je huiswerk bij! Natuurlijk is dit voor iedereen anders, de een kan beter presteren als hij/zij druk ervaart – diamanten worden nou eenmaal onder druk gemaakt – en de ander zorgt ervoor dat hij/zij netjes de studiewijzer aanhoudt. Ik zeg niet dat je alles tot in de puntjes bij moet houden, want voor zeven vakken huiswerk in twee dagen is niet te doen. Maar misschien werkt het wel voor jou om selectief huiswerk te maken. Ben je slecht in wiskunde, ga dan wat vaker aan wiskunde zitten en wacht niet tot het allerlaatste moment. Als je alle wiskundevragen twee dagen voor de toets gaat maken, om 2 uur s ’nachts, dan ben je eigenlijk al te laat. Selectief huiswerk maken wil ook zeggen dat je echt niet alle vragen hoeft te maken. Ben jij als wiskunde A-persoon goed in algebra, maar ben jij minder goed in verhaaltjessommen? Ga dan niet alle algebra-gerelateerde vragen maken, maar besteed meer aandacht aan die vervelende verhaaltjessommen. Als je dit goed kan inplannen en inschatten, dan blijft er vrijheid voor je over.

3. Cijfers

Ja, de vijfde telt zwaarder mee voor je SE-cijfers. Hbo’s en universiteiten vragen inderdaad je cijferlijst uit de vijfde klas, allemaal extra stresspuntjes om zo goed mogelijk te presteren en de zesjescultuur te verhogen naar de zeven of zelfs achtjescultuur. Je wilt natuurlijk worden aangenomen bij een opleiding waar jouw interesses liggen, dus is het belangrijk om hoge cijfers te halen. Allemaal waar, maar laat je niet te erg meetrekken. Cijfers zorgen voor een goede eerste indruk, bedenk alleen wel dat cijfers jou niet als persoon omschrijven. Verder wil ik alle 5V’ers op het hart drukken dat ze hun cijfers nóóit moeten vergelijken met die van anderen. Omdat Jantje een 8 heeft gehaald voor zijn economietoets, betekent dat niet gelijk dat jíj dat ook moet. Als jij met moeite een 6 haalt en opeens gaat strijden voor een 8, kan dit ook negatief uitpakken. Kijk lekker naar je eigen cijfers.

4. Werk

Kleding, uitgaan en eten, het moet allemaal gefinancierd worden. Bij sommigen wordt het geld door pappie en mammie in handen geduwd, anderen moeten er zelf voor werken. Luister goed naar mijn woorden: ga niet drie dagen in de week werken als je weet dat je veel voor school moet doen. Ja, als je lang werkt, verschijnt er een mooi bedrag op je loonstrook aan het einde van de maand. Maar vergeet niet dat werken ook energie kost, zelfs een saai kassabaantje. Energie die je ook aan je wiskundesommen had kunnen besteden. Als mevrouw Kooptveel eenmaal veel truien wil kopen en daarvoor drie of vier dagen in de week moet werken, moet mevrouw zich gaan afvragen of de truien en andere kledingstukken echt nodig zijn. Zit je straks liever met een mooi vwo-diploma in de hbo- of uni-banken of met honderd truien waar je eigenlijk alweer uitgegroeid bent? Probeer een bijbaantje te vinden waar je max. 8 uur kan werken in een hele week. Kom voor jezelf op en zeg ‘nee’ als jij bijna een toetsweek hebt en ze vragen extra krachten. School gaat te allen tijden voor. De truien kunnen wachten.

5. RUST

Pak. Je. Rust. Je leven moet ook niet 24/7 over school gaan. Ga eens een dagje gezellig met een vriend(in) naar de stad. Pak een boek en ontspan je. Of, voor de Netflix-liefhebbers: kruip achter je scherm. Neem tijd voor jezelf. Natuurlijk moet je dit niet vier dagen achter elkaar doen, maar neem rust tussen je huiswerk of leermomenten. Ga weg van je beeldscherm en je boeken, doe even iets actiefs en ga dan na tien minuten weer aan school. Als jij jezelf de rust niet gunt ben je na een paar weken uitgeput, je lichaam heeft ontspanning en slaap nodig.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips. Je hoeft mijn tips niet mee te nemen in je schoolwerk, maar probeer op de vijf punten te letten. Blijven zitten of met slechte cijfers je examenjaar in gaan, is geen pretje.

Jorgie Hendriks

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links