Anna van Rijn Kanaal

It’s WISWEX-time!

Deze week is het alweer zover: alle tweetalig vwo-leerlingen uit de vijfde klas gaan verspreid over de wereldbol stagelopen. Onder de leerlingen zelf wordt er kortweg gesproken over WISWEX. Maar wat is dat precies, ‘WISWEX’?

Zoals velen van jullie waarschijnlijk al weten, heeft het Anna de mogelijkheid om tweetalig onderwijs te volgen. Dit is mogelijk voor alle opleidingsrichtingen van mavo tot gymnasium. Naast de Engelstalige boeken als lesmateriaal en de Engelstalige lessen, gaan de leerlingen die tweetalig onderwijs volgen naar het buitenland en participeren ze actief in het uitwisselingsprogramma. In het eerste jaar zijn de vwo-leerlingen bijvoorbeeld naar Engeland gegaan. Het jaar daarop ging de helft naar Spanje en de andere helft naar Italië. De leerlingen van het Anna werden gekoppeld aan de leerlingen van de school in het buitenland. In het land zelf verbleven de Nederlandse studenten bij hun partner. Op deze manier worden de leerlingen gedwongen om Engels te praten en de cultuur te ontdekken.

In het derde jaar zijn de leerlingen weer naar Engeland gegaan, maar deze reis was geen uitwisselingsreis. In het vijfde jaar is het verplicht voor alle tweetalig vwo-leerlingen om een stage te lopen in het buitenland. De leerlingen komen hier in aanraking met de Engelse taal en de cultuur binnen dat land. En deze twee aspecten staat centraal bij bilingual education. De stageplekken kunnen verschillend zijn, de een gaat bijvoorbeeld naar een bedrijf, de ander doet vertalingswerk en weer een ander kiest ervoor om kinderen in Azië de Engelse taal bij te spijkeren.

Ook dit jaar is er weer een grote diversiteit in de keuzes. Sommige leerlingen hebben voor het exotische Hawaii of Nieuw-Zeeland gekozen en andere hebben toevlucht gezocht in de buurlanden van Nederland zoals Duitsland en Engeland. Natuurlijk maakt het niet uit waar je stage gaat lopen, ook al blijf je in dit koude kikkerlandje zelf om bijvoorbeeld bij een Engels bedrijf stage te lopen. Maar het moet voldoen aan de eis dat de stage in het teken staat van het verbeteren van jouw Engels.

Zelf ga ik samen met een goede vriend van mij, Luuk Nagtegaal, naar de Filipijnen. Voor mij is dit extra bijzonder omdat het mijn geboorteland is. Luuk en ik zullen onze stage doen bij een weeshuis genaamd Chosen Children Village. Dit tehuis staat vooral bekend om de speciale verzorging voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Van 16 tot 23 april zullen wij de kinderen onder andere begeleiden met hun huiswerk voor Engels.

Omdat Luuk en ik niet met lege handen daar wilden aankomen hebben we aan mijn vaders werk, Conclusion, gevraagd of zij ons wilden sponsoren. Uiteindelijk kregen we een mailtje terug dat ze ons wilden sponsoren in de vorm van schoolgerei en speelgoed voor de kinderen in het tehuis. Ondertussen staat er op de site van Conclusion een stukje over de sponsering en reis van Luuk en mij: https://www.conclusion.nl/nieuws/midden-in-de-maatschappij.

Voor meer informatie kunnen jullie de reis volgen door mijn blog te volgen: https://jorgieantonettehendriks.tumblr.com/.

Wil jij de avonturen van de leerlingen volgen, dan is dat vrij eenvoudig. Alle leerlingen hebben de opdracht gekregen om een blog bij te houden van hun activiteiten tijdens hun WISWEX. Hieronder staan een paar linkjes waar je wordt doorgestuurd naar hun blog.

Jorgie Hendriks

Naam                                     Land              URL-blog

Harun Albayrak                    Italië             https://muradalbay.wixsite.com/harun-albayrak

Sophie Jongma                    Engeland      https://sophiegoesbritish2018.wordpress.com/

Simke Havinga                     Engeland     https://traveleshgirl.wixsite.com/wiswex2k18

Marina van den Bosch        USA             www.marinaspartyintheusa.wordpress.com

Renée Brandsen                  Hawaii         https://reneeovertherainbow.tumblr.com/

Ilonca van Geffen                Spanje        https://iloncavangeffen00.wixsite.com/intotheworld

Sari ten Dam                        Nepal          https://wiswex-sari.webnode.nl/

Sophie Janssen                    USA             http://sophiesinternshipintulsa.wordpress.com

Ceres Verkaik                      Albufeira      sunseainternship.weebly.com

Lisa Ritfeld en                      Australië      https://lisaritfeld.wixsite.com/nikkiandlisasjourney
Nikki van Dijk

Op de foto: Leon Hartkoorn ging in 2013 op WISWEX naar Zuid-Afrika en oefende daar zijn Engels met een behoorlijk tam luipaard.

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links