Anna van Rijn Kanaal

Humanutopia maakt indruk

Donderdag 15 november was geen normale schooldag voor de 2tto’ers: crew-lid Graham van de organisatie Humanutopia kwam langs voor een tweetalige les om elkaar en jezelf beter te leren kennen.

Alle 2tto’ers verzamelden zich ’s ochtends in lokaal 1.13. We werden verwelkomd door Graham; hij vertelde ons dat deze dag ons leven zou veranderen en we deze dag nooit meer zouden vergeten, wat de meesten van ons – ik ook – betwijfelden.

De dag werd opgedeeld in drie sessies. In de eerste sessie richtten we ons vooral op problemen waar we nu tegen aan liepen, zoals pesten. Iedereen die dat wilde, mocht zijn of haar verhaal doen, waar later verder op werd ingegaan. Ook ging het over positief denken, en tips, want hoe doe je dat nou eigenlijk? De emoties zijn deze sessie hoog opgelopen, ik zag achteraf veel kinderen elkaar knuffelen na hun verhalen te hebben gehoord.

In de tweede sessie ging het vooral over ‘hoe je je verhaal kon herschrijven’. Na een verhaal uit Grahams verleden moesten we zelf gaan nadenken over wat wij wilden bereiken in ons leven, wat we het belangrijkst vonden en wat we graag wilden veranderen. Ik denk dat dit mij het meest heeft geholpen en mij het meest is bijgebleven.

In de derde en laatste sessie werden we opgedeeld in willekeurige groepjes, met als doel contact maken met andere kinderen waar je normaal niet mee omgaat. We kregen korte opdrachten zoals elkaars handen vastpakken of een ‘breek de handenketting niet’- spel. In deze opdracht heb ik (helaas) geen nieuwe vrienden gemaakt omdat we elkaar niet echt kenden en we dat volgens mij allemaal awkward vonden.

Als afsluiting mochten de mensen die dat wilden, vertellen wat ze hadden geleerd en wilden verbeteren aan zichzelf. ‘Het was een hele inspirerende dag,’ beaamt Jonna, ‘met veel vertrouwen in mensen die ik niet eens kende.’

Hier komt een opmerkelijk lang opiniestuk van een anonieme leerling:

‘’Ik vond het een zeer educatieve dag en het inspireerde onder andere mij en vele anderen. De manier waarop sommige leerlingen zich open durfden te stellen voor een groep leerlingen waarvan ze lang niet iedereen kenden vond ik iets waar ik veel bewondering voor had en ook zeker respect. Tijdens de pauzes merkte ik ook een grimmige sfeer, omdat iedereen door deze dag zich bewust is geworden van zichzelf en de medemens. Door deze les ben ik me ook dingen gaan realiseren en heb ik even stilgestaan bij wat er speelt in mijn leven. Door deze dag heb ik zeker iets geleerd en ben ik slimmer en langer na gaan denken over wat ik wil doen in mijn leven en over mijn sociale leven. Amen.’’

Ikzelf vond het zeker ook een inspirerende dag, en Graham had toch best wel gelijk; tot nu toe zijn zijn woorden me bijgebleven.

Maysa Al-Jarrah

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links