Anna van Rijn Kanaal

‘Grote olifant’ heeft plek gevonden

Sinds na de herfstvakantie hebben we een nieuwe docent op onze school, namelijk meneer Samaké. Meneer Samaké geeft Frans, hij heeft alle lessen van meneer van Ingen overgenomen. Wij hadden een aantal vragen voor hem, waar wel een aantal hele interessante antwoorden uitkwamen.

We vroegen ons al gelijk af wat de naam Samaké nou eigenlijk betekent. Dit betekent heel erg letterlijk: Die/deze olifant (Sama is olifant, ké is die/deze). Sama betekent onder andere ook wel groot, vandaar olifant. Meneer Samaké geeft vrij veel les, onder andere op het Anna van Rijn College. Hij heeft op veel verschillende scholen lesgegeven, zoals scholen in Rhenen, Doetinchem, Arnhem, Zetten en nu in  Nieuwegein.

Als meneer Samaké een beetje vrije tijd heeft, kijkt hij het liefst naar voetbal of hij leest een boek. De manier waarop meneer Samaké in aanraking is gekomen met deze school is ook wel leuk. Meneer Samaké: ,,Er werkt een vriendin van mij op deze school. Zij vertelde mij dat het een leuke school is! Ik zag dat er een vacature was voor docent Frans, wat ik ook goed kan spreken, omdat ik hier opleidingen heb gevolgd om voor rechter te kunnen studeren.” Op deze manier is meneer Samaké hier les gaan geven. Hij spreekt zelf ook heel erg veel verschillende talen, zoals: Nederlands, Frans, Italiaans en zijn moedertaal; Pulaar. Hij is dus ook meertalig opgevoed.

De klassen die meneer Samaké op dit moment lesgeeft, vindt hij hele leuke, maar af en toe ook drukke klassen. ,,Als de klassen af en toe druk zijn, maakt het niet uit. Het zijn pubers.”

Meneer Samaké heeft best een lange opleidingsperiode gehad. Hij heeft rechten gestudeerd (in het Frans) aan de universiteit in Nouakchott, de hoofdstad van Mauretanië. Met dit diploma kon hij in alle Franstalige landen verder studeren. Naast zijn studie gaf hij ook les aan privéscholen in Mauretanië. Toen hij eenmaal in Nederland aankwam wilde hij verder studeren aan rechten, maar dit kon niet in Nederland. Hij moest dan weer vanaf nul beginnen. Hij heeft er toen voor gekozen om docent te gaan worden. Hij heeft een bachelor gedaan aan de Hogeschool Rotterdam om zijn diploma 2e graads docent Frans te behalen. Meneer Samaké was er nog niet mee klaar, want daarna heeft hij aan de Hogeschool Rotterdam en de Universiteit van Leiden zijn Master behaald. Hiermee kon hij 1e graads docent worden.

Colin Voest en Tristan Zwaan

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links