Anna van Rijn Kanaal

Goede tijden, slechte tijden

Elke dag hoor je veel op school. Van roddels tot de meeste dubieuze verhalen, niemand blijft gespaard in de gangen van het Anna van Rijn. Een tijdje geleden alweer kwam een verhaal naar boven dat de school het idee had om voor leerjaar 4, 5 en 6 de lestijden te veranderen waardoor we les zouden krijgen van het tweede tot en met het zesde uur. Maar is dit een van de vele nepnieuwsverhalen uit roddelland of is dit echt? En is het een goed idee om de lestijden te veranderen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is een onderwerp dat echt aan bod kwam bij de schoolleiding, om de lessen later te beginnen en later te eindigen. Dit onderwerp is later ook beland in de leerlingenraad, maar wat is de reden om af te wijken van de huidige tijden? Wij gingen in gesprek met meneer Luckel om erachter te komen wat de school hiermee wil bereiken.

De school komt met twee argumenten. Het eerste is dat er te veel groepen zijn om alle lessen in het eerste tot en met het vijfde uur te geven. Het tweede argument is dat er veel slaapgebrek is onder jongeren. Heeft de schoolleiding hier een punt? Ja. Eerst terug naar het eerste argument. Sinds een aantal jaren blijft het aantal leerlingen flink groeien. Zoveel zelfs dat niet alle lessen meer in het standaardrooster passen, waardoor je nu ook het zesde uur les kan hebben. Met het rooster van het tweede tot het zesde is het makkelijker om meer klassen te hebben om zo meer leerlingen te kunnen opvangen. Het andere argument ging over slaapgebrek. Veel scholieren weten dit uit eigen ervaring, maar veel jongeren hebben problemen met slapen en sommige kampen zelfs met chronisch slaaptekort. Het idee is om de lessen later te beginnen, zodat scholieren langer kunnen slapen, waardoor ze zich beter kunnen concentreren, wakker op school zijn en misschien zelfs beter presteren. in de Verenigde Staten is hier ook onderzoek naar gedaan door de University of Washington en Salk Institute for Biological Studies. In de Verenigde Staten is het normaal dat scholen al om 7:50 beginnen en omdat leerlingen ook nog met de schoolbus gaan, moeten ze heel vroeg opstaan. Door de eerste les te verplaatsen van 7:50 naar 8:45 zagen de onderzoekers dat scholieren 34 minuten langer slapen. Hierdoor is ook het tijdverschil tussen doordeweeks opstaan en in het weekend veel kleiner. In de VS in het al mogelijk om vanaf je zestiende zelf auto te rijden. De University of Minnesota heeft geconcludeerd dat er tussen de 65% en 70% minder auto-ongelukken plaatsvinden als de scholen later beginnen. Ook haalde de scholieren bij scholen die later begonnen betere cijfers en waren ze minder ziek.

Allemaal leuk en aardig, maar toch zijn er vast veel scholieren die hier niks voor voelen. Later beginnen betekent ook later eindigen en veel scholieren zijn gewend om om 14:50 uur naar huis te gaan en hebben de rest van de dag ook daarop ingepland. De meeste van ons zijn al sinds de basisschool gewend dat school om halfnegen begint en rond drieën eindigt. Ik zit bijvoorbeeld al dertien jaar in dit ritme.

Een ander probleem zijn bijbaantjes. Veel scholieren hebben bijbaantjes om een extra centje te verdienen. Jongeren onder de zestien bijvoorbeeld mogen maar tot zeven uur ’s avonds werken en als school pas om vier uur of halfvijf uit is, kunnen ze bijna niet werken. Ook jongeren van zestien of ouder lijden hieronder. Als de school langer doorgaat, kunnen ze niet meer na drieën al beginnen, waardoor ze gedwongen langer door moeten werken om dezelfde uren te maken en dan kan het zo zijn dat je na het werk geen tijd meer heb om te leren voor die belangrijke toets Nederlands.

Al met al zien die onderzoeken er veelbelovend uit, zodat scholieren actiever op school zijn, maar voor de meeste scholieren zijn de huidige lestijden er zo ingeprint dat het niet alleen een impact heeft op school, maar ook in het privéleven van de scholier. Want scholieren doen ook andere belangrijke dingen dan naar school gaan, huiswerk maken en slapen.

Jonas Stroeven

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links