Anna van Rijn Kanaal

Frans Visée gaat met pensioen

Frans Visée gaat in november met pensioen. Visée is een wiskundeleraar, maar hij geeft dit jaar economie als vak, in ieder geval tot november. Wij, de Mediagroep, moesten dan ook een paar vragen aan hem stellen over school en zijn persoonlijke leven. Want het is niet niets om met pensioen te gaan.

Wat veel mensen zich afvragen is: waarom is meneer Visée, die normaal wiskunde geeft, opeens een economiedocent geworden? Dat komt omdat er nu al een opvolgster voor hem is en de leraren dachten dat het vervelend zou zijn als ze pas in de loop van het jaar de klassen over zou nemen. Dus daarom geeft mevrouw Douma nu al alle lessen, die normaal meneer Visée zou geven. ,,Vroeger heb ik economie gestudeerd. En degene die normaal economie geeft (mevrouw Kursuncu, red.) is met zwangerschapsverlof, dus toen was het van: wil jij niet even in die tijd haar lessen geven?” En toen heeft hij uiteraard ‘ja’ gezegd. De kersverse economiedocent vindt economie geven fantastisch. Het is voor hem een heel andere insteek, maar hij vindt het totaal niet erg om te doen.

Meneer Visée was eigenlijk niet van plan om in het onderwijs te gaan. ,,Ik studeerde nog en toen ben ik door een oud-rector gevraagd, van: hee, ik heb een probleem, wil jij die klassen niet overnemen?” Hij heeft zijn studie toen vaarwel gezegd en zo is meneer Visée leraar wiskunde geworden. Maar het lesgeven heeft hij niet van een vreemde. ,,Mijn vader en zijn broer waren allebei wiskundedocenten. Mijn zus was lerares Engels, mijn opa was hoofd van een middelbare school, mijn oma was lerares Frans. Kortom, het zit gewoon in de genen.”

Maar dan vraag je je af: hoe was meneer Visée als leerling vroeger? Hij was als scholier wel het braafste kindje van de klas, moet hij toegeven. ,,Ik was altijd op tijd, ik ben denk ik maar één keer te laat gekomen en ik ben ook één keer vergeten mijn huiswerk te maken.” Maar voor de rest was hij erg stil en een brave Hendrik.

Ik vroeg ook hoe het met zijn dochters ging, en we moeten meneer Visée wel even feliciteren. Hij is namelijk al sinds een paar maanden opa.  ,,Mijn oudste dochter, Charlotte, is getrouwd en heeft sinds vijf maanden een zoontje, Paul.” Aangezien je ‘oudste dochter’ zag staan kan je al wel raden dat Visée nóg een dochter heeft: Marlijn. ,,Eigenlijk heet ze Marjolijn, maar ze zei dat ze liever Marlijn wilde heten. Dus nu heet ze Marlijn.” Marlijn is single, maar daar heeft ze een goede reden voor. Ze is namelijk druk bezig met haar studie om psychiatrisch verpleegkundige te worden. Ook heeft meneer Visée een zoon, alleen daar heb ik per ongeluk niks over gevraagd. Oeps!

Natuurlijk heeft de wiskunde-/economiedocent ook vrije tijd en dan heeft hij een paar leuke hobby’s. Zeilen is er een van. ,,Ik houd ontzettend veel van zeilen. Ik heb ook een eigen zeilboot; een Yngling.” Hij vaart vaak in zijn zeilboot. Als zijn vrouw meegaat, doen ze het lekker rustig aan, want zij vindt ‘t het lekkerste als er veel zon en geen wind is.

,,Ook biljart ik sinds een paar jaar en dat is zo ontzettend mooi,” vertelt hij enthousiast. Visée vindt biljarten een erg intensieve sport, als hij een wedstrijd aan het spelen is, dan is hij drijfnat van de transpiratie. Er is namelijk veel concentratie voor het spel nodig. Daarnaast heeft hij een modelzweefvliegtuigje, met een elektromotortje om het vliegtuigje in de lucht te krijgen en er dan heerlijk mee te zweven. En alsof dat al niet genoeg is, heeft de drukke man nog een vierde hobby: tuinieren. ,,Ik heb een klein moestuintje, al moet ik zeggen dat het ook wel soms een woest tuintje is vanwege al het onkruid,” grapt hij.

Na zijn pensionering wil Visée zijn hobby’s verder intensiveren. Maar niet alleen dat: ,,Mijn vrouw en ik zijn aan het overwegen om een camper te kopen, om dan lekker de wijde wereld af te gaan reizen.” Het lijkt hem heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken en te gaan en staan waar hij wil. Bang voor het ‘zwarte gat’ is hij absoluut niet. ,,Ik weet dat sommige mensen er bang voor zijn, zo van: wat moet ik doen? Maar het lijkt me juist heerlijk om dingen te kunnen gaan doen die ik nog niet heb gedaan of die ik niet genoeg deed.” Hij heeft zelfs een wiskundeboek gekocht om zich meer in wiskunde te verdiepen.

Als hij het Anna in één zin moet beschrijven, is het: een onvoorstelbaar leuke en rustige school. ,,Ik vind de collega’s ontzettend gezellig en aardig, maar de leerlingen ook. Het zijn echt, uit de grond van mijn hart, leuke en lieve kinderen.” Visée gaat het Anna dan ook zeker missen, zowel de collega’s als de leerlingen. ,,Ik hoop dat ik nog vele jaren van mijn leven mag genieten en zal dan met heel veel plezier terugkijken op het Anna van Rijn College.”

U had het niet mooier kunnen zeggen. Heel erg bedankt voor het interview, meneer Visée, en ik hoop (alvast) dat u een prettig pensioen krijgt!

Lisa Ritfeld

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links