Anna van Rijn Kanaal

Examenstress Part I

Mijn laatste officiële schoolexamen zit erop. Met een twee en een half uur lang examen maatschappijwetenschappen sloot ik mijn laatste toetsweek (als alles gaat als gepland) af.

Omdat alle lokalen vol zaten met andere zwetende leerlingen, moesten wij dit hersenbrekende examen in de voormalige mediatheek maken. Enigszins bezorgd over het lawaai van onze medeleerlingen als die de pauze in zouden gaan, begonnen wij gespannen aan onze toets.

Voordat je aan zo’n examen begint, als je nog thuis bent, begint het eerste dilemma: ga je nog even gauw proberen de laatste formules in je hoofd te krijgen of is het slimmer om rustig te ontbijten en te vertrouwen op wat je al weet? Als je het mij nu vraagt, zou ik het verstandige antwoord geven: rustig ontbijten, onder de voorwaarde dat je überhaupt geleerd hebt natuurlijk. Helaas is de realiteit iets anders, zo blijkt op het moment dat je ’s ochtends je telefoon bekijkt (eerste wat je doet) en je ziet alle gestreste appjes van klasgenoten. Appjes waarin ze op het laatste moment nog even begrippen gaan navragen waar zelfs jíj nog nooit van hebt gehoord. Op dat moment schiet je in de stress en besluit je toch maar weer je boek open te slaan.

De avond voordat je aan je examen begint, neem je je voor om vast je kleding klaar te leggen, je tas in te pakken en ’s ochtends zo je bed uit, de douche in te springen en ruim op tijd op school aan te komen. Dat is dus wat je je voorneemt. Zo gaat het natuurlijk niet in het echt. In het echt maken je ouders je een kwartier voordat je weg zou moeten wakker, ben je super gestrest en is je tas natuurlijk nog leeg. Ik zelf maak mij lichtelijk zorgen over mijn examen, maar onthoud dat er al heel veel mensen vóór mij geslaagd zijn en ik het dus ook ZOU moeten kunnen.

Anne van Hilten

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links