Anna van Rijn Kanaal

Er is meer talent dan bètatalent

Toen ik vorig jaar in de derde zat, adviseerde een docent – geen namen noemen – mij dat ik het beste een natuurprofiel kon kiezen. ,,Ze willen later toch liever bètamensen op kantoor,” was het argument dat mij had moeten overtuigen.

Verschillende van mijn vriendinnen zitten in bètatalent R-uren. Waarom heb ik, als ‘alfapersoon’, geen R-uur om mezelf op maatschappelijk vlak te ontwikkelen (en om ongemakkelijke sociale situaties te voorkomen)?

Ik wil niet in het ‘alfahokje’ geplaatst worden, maar als dat de enige manier is om ook een R-uur te krijgen over onderwerpen als filosofie, kunsten en maatschappij, then so be it.

Wat maakt mij zo anders dan een bètapersoon? Beiden kijken we naar de maatschappij en hoe we maatschappelijke problemen moeten oplossen. Beiden zoeken we straks op de arbeidsmarkt werk. Beiden hebben we talenten en interesses en ambities, kortom, de redenen waarom je aan een talentprogramma wilt deelnemen.

Dus mijn grote vraag (oké, na mijn vraag over de mensheid natuurlijk, lekker filosofisch bezig) is: waarom is er geen alfa-talentprogramma? Misschien wil ik wel dat er eens in de zoveel tijd een socioloog langskomt op school die vertelt over de maatschappij. Of een psycholoog die zijn licht kan laten schijnen over de verwarrende tijd als tiener. Of een rechter die elke dag over het lot van iemand beslist. Staatssecretaris Sander Dekker (die van Cultuur) die praat over het belang van kunst en cultuur in onze maatschappij. Misschien wel het allerliefst hoop ik op een communicatiedeskundige die kan uitleggen hoe Trump president kon worden. Deze vraag plaagt mij al weken.

Mijn punt is: hoe cliché het ook klinkt, iedereen heeft talenten. Laten we die van iedereen dan ook omarmen. Dit kan door een R-uur te introduceren waar de interesses van een ‘alfapersoon’ centraal staan. Leuke uitdaging voor de nieuwe rector?

Sophie Jongma

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links