Anna van Rijn Kanaal

Een en al verwarring met Jaap en Janneke

De biologiedocente die bekend staat om haar taarten tijdens mentoruur, het altijd druk hebben en die voor veel verwarring zorgt samen met haar collega, vanwege ernstig op elkaar lijkende achternamen: mevrouw Janneke Helleman.

Zoals je ziet is het Janneke Helleman, de  biologiedocente, en Jaap van Helleman, de geschiedenisdocent. Dagelijks worden er mailtjes naar mevrouw Helleman gestuurd die eigenlijk bedoeld waren voor meneer Van Helleman. Ze stuurt ze dan door naar de geschiedenisdocent, maar die maakt ook nog wel eens de fout om zijn antwoorden weer naar mevrouw Helleman te sturen, in plaats van naar de oorspronkelijke afzender. Een en al verwarring.

Net als het drukke leventje van mevrouw Helleman, zou je kunnen zeggen. Ze staat bij haar collega’s en bij de leerlingen bekend om het feit dat ze altijd heel druk bezig is. Haar antwoord op mijn vraag over haar vrije tijd en wat ze dan het liefste doet, was dan ook: ,,Poeh, ik weet het eigenlijk niet, want ik heb niet zoveel vrije tijd.”

Onze hypothese was dus juist: mevrouw Helleman is altijd behoorlijk druk met onder andere nakijken, het regelen van leuke excursies, en haar drie zoontjes: Eli (8), Ben, (6) en Sev (5). Maar als ze dan toch tijd heeft, gaat ze graag naar buiten, om bijvoorbeeld te wandelen, te kanoën of het liefst te fietsen met haar gezin. Zo heeft ze over de Alpen en hoge Atlas gefietst, maar ook in Canada en Mexico, en dat allemaal zonder te vallen. Maar de rit van haar huis naar school vindt ze toch nog het spannendst. Ze is laatst namelijk voor de derde keer uitgegleden door de gladheid. Misschien was dat je al opgevallen, want haar lessen vielen de laatste tijd behoorlijk veel uit. Dat is omdat ze een hersenschudding heeft opgelopen door de val. Haar is aangeraden om het rustig aan te doen, wat mevrouw Helleman helemaal niet bevalt, aangezien ze een heel druk leventje gewend is.

Ze vindt lesgeven leuk, maar eigenlijk wilde ze eerst in het buitenland lerares worden, omdat ze zo goed Engels kan. ,,Ik heb lessen Engels gegeven in Tanzania en dat vond ik heel leuk. Bovendien vind ik lesgeven ontzettend spannend en leuk, ook omdat het dynamisch is en lekker informeel. En vanwege het contact met de leerlingen.”

Mevrouw Helleman is ook liefhebber van het verbreden van haar horizon. Na haar middelbare school, waar ze het gymnasium volgde, heeft ze zeven jaar gedaan over het afronden van haar studie biologie. Intussen zat ze twee jaar bij het bestuur van de Biologenvereniging (waar ze haar man ontmoette), en is ze naar Indonesië geweest. Naar haar studie heeft ze twee jaar bij het Aboriginal Art Museum in Utrecht gewerkt en is ze ook nog naar Tanzania geweest voor de internationale leraressenopleiding. Reizen vindt mevrouw Helleman heel leuk, en ze moedigt haar leerlingen aan om ook hun horizon te verbreden. ,,Het meeste leer je over een plek door er echt te wonen,’’ zegt ze.

We kunnen dus concluderen dat mevrouw Helleman een avontuurlijk type is en veel van reizen houdt. Mevrouw Helleman beschrijft zichzelf dan ook met zes woorden: hardwerkend (dat wisten we al), vriendelijk, betrokken, doelgericht, perfectionistisch en zorgzaam. ,,Dat laatste is vooral een moederding, moet ik zeggen,” zegt ze erbij. Het leukste van moeder zijn, vindt ze het meemaken van de ontwikkeling van haar zoontjes.

Nu de hamvraag: durf je te gokken op haar leeftijd? Mevrouw Helleman is 42 jaar. Ik was verrast!

Shrila Sewnarain Sukul

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links