Anna van Rijn Kanaal

Dr. Eeken: ‘Lesgeven is super! Naja, soms dan’

,,Ik ben meestal rustig, soms ontzettend kwaad, houd van goede humor, ben goed in mijn vak.” Wie zegt dit? Komt deze beschrijving overeen met die van jou, als je natuurkundeleraar meneer Eeken zou moeten beschrijven? In een interview kwamen we achter veel dingen over meneer Eeken die je niet zou verwachten.

Meneer Eeken gaat volgend jaar al met pensioen, maar wat weten zijn leerlingen en collega’s nou eigenlijk over hem? Zo heeft hij bijvoorbeeld in zijn jonge jaren vijf jaar bij een radio-orkest gespeeld.

Meneer Eeken begon aan de Universiteit Eindhoven aan de studie natuurkunde, maar na een half jaar saaie proefjes te hebben gedaan, stopte hij ermee. Hij ontmoette toen een meisje dat vioolspeelde. Gestopt met zijn studie, speelde hij zo goed viool dat hij het zelfs tot het conservatorium in Groningen bracht. Hier heeft hij zes jaar gewoond, met strenge winters, en veel viool gespeeld. ,,Er was een klein oliekacheltje, waar je ’s winters je kleren boven hing om te drogen. Maar het was er zo koud dat de kleren niet opdroogden, maar bevroren.”

Klinkt toch mooi, zo’n muziekcarrière, dachten wij. Dus waar ging het dan toch zodanig mis dat u heeft besloten les te gaan geven, vroegen wij? ,,Het orkest beviel me niet langer, het werd saai,” vertelt hij ons. Na het conservatorium is hij op 32-jarige leeftijd daarom naar Utrecht gegaan, een modernere universiteit dan Eindhoven, om verder natuurkunde te gaan studeren. Het is niet gebleven bij het afmaken van de studie, hij is zelfs nog gepromoveerd. Meneer Eeken mag zichzelf dus eigenlijk dr. Eeken noemen.

Mooi, zo’n titel, maar waarom vindt hij lesgeven nou juist zo leuk? ,,Nou, het is super! Naja, soms dan. De laatste tijd vind ik het heel leuk,” zegt hij. Hoewel het zeventigminutenroostersysteem hem wel een buikje geeft van het niks doen in bepaalde uren, vindt hij wel dat het effectiever is voor leerlingen. Zo heeft hij ook zijn kinderen, voornamelijk zijn dochter, geholpen met rekenen omdat ze een slechte lerares had. Meneer Eeken heeft twee kinderen, een dochter die media en theater studeert en een zoon die fysische geografie studeert, dus gek genoeg geen natuurkundeliefhebbers.

Zijn tijd van lesgeven zit er misschien wel bijna op, maar hij heeft nog altijd andere projecten af te maken. Zo is meneer Eeken van plan zich met programmeren bezig te houden wanneer hij met pensioen is. Hij is er dol op en wil er graag verder mee.

Als jij bij meneer Eeken als ideale leerling herinnerd wil worden, moet je gezellig zijn, spontaan en leuk zijn om mee te kletsen. Maar meneer Eeken maakt het niet zoveel uit hoe zijn leerlingen hem herinneren. ,,Natuurlijk,” zegt hij, ,,wil ik niet als slechte docent te boek staan. Maar als het zo is, dan is het maar zo.”

Eline Bouwmeesters & Shrila Sewnarain Sukul 

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links