Anna van Rijn Kanaal

Debatteam op bezoek bij Bas

Op donderdag 27 september ging een deel van het debatteam van het Anna van Rijn als ‘Gast van de raad’ naar de gemeenteraad in IJsselstein om te ervaren hoe de overheid op lokaal niveau functioneert. Daar bezochten ze ook oud-leerling van onze school en oud-captain van het debatteam Bas van Rooijen. Hij zit sinds de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar in de gemeenteraad voor de VVD.

Om half zeven ‘s avonds verzamelden vijf leden van het debatteam van het Anna van Rijn en docent Bart van Oortmerssen zich voor het stadhuis van IJsselstein. We liepen naar binnen en gingen naar een vergaderzaal waar ook een aantal inwoners van IJsselstein zat als ‘Gast van de raad’. Daar kregen we van twee raadsleden uitleg over hoe de gemeente functioneert, zoals wat de gemeenteraad doet en de taak van de verschillende commissies die eerst de onderwerpen doornemen met belanghebbenden, voordat ze in de gemeenteraad worden behandeld. Verder kregen we uitleg over de verschillende fracties in de raad, want de raad bestaat niet uit dertien fracties, zoals de Tweede Kamer, maar uit zeven fracties. De LDIJ (Lokale Democraten IJsselstein) is met zeven zetels de grootste, gevolgd door de VVD met zes zetels. Ook hadden ze het over de verschillende instanties rond de gemeenteraad, zoals de griffie die de gemeenteraad voorziet van informatie om zijn taken goed te kunnen uitvoeren. Na een korte kennismaking met burgemeester Van Domburg en was het alweer tijd voor het eten dat bestond uit pasta en salade met een beker koffie.

Na het eten was het eindelijk tijd om naar de raadzaal te gaan. Daar kwamen we ook Bas van Rooijen tegen. We schudden de hand en praatten wat, waarna hij plaats ging nemen in de raad en wij op de publieke tribune achter in de zaal, zodat de burgemeester de vergadering kon openen. Eerst namen we afscheid van een raadslid van GroenLinks dat griffier wordt in Katwijk aan Zee. Hij kreeg mooie woorden, bloemen en een aantal chocoladerepen mee, voordat hij plaatsnam op de tribune. Direct daarna werden zijn opvolger en drie nieuwe commissieleden beëdigd. Hierna was het tijd om te praten over het nieuwe collegeprogramma van de LDIJ en de VVD met de titel ‘Samen doen’. Iedere fractie gaf een speech van vijf minuten over de inhoud van het programma. Uiteraard had de oppositie kritische vragen, terwijl de coalitiepartijen vooral hun tevredenheid uitspraken. Allen bij het onderwerp parkeerbeleid vlogen de raadsleden elkaar even echt in de haren, voor de rest verliep het ‘debat’ vrij tam.

Na de vergadering , die tot half elf duurde, was het tijd voor de borrel, maar de meeste leden van het debatteam waren toen al op weg naar huis, omdat ze de volgende dag natuurlijk weer fris en fruitig op school werden verwacht. Desalniettemin had iedereen een leuke avond gehad en heeft iedereen weer iets geleerd over de politiek.

Jonas Stroeven

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links