Anna van Rijn Kanaal

Debaters stomen op naar Tweede Kamer

Het Anna van Rijn staat onder andere bekend om zijn goede debaters. Wat willen debaters graag? Inderdaad, debaters willen zich laten horen door hun mening te geven over actuele zaken. Dat kon op 6 november tijdens de provinciale voorronde van het Nationaal Jeugddebat.

In de vergaderzaal van het megagrote Provinciehuis in Utrecht ging een aantal leerlingen van het Anna samen met andere scholieren uit de provincie Utrecht politieke fracties vormen, om later op de dag de stoelen van de provinciale politici over te nemen en hun ideeën voor te leggen aan een aantal Statenleden. Met als doel in het achterhoofd dat één van die politici samen met jouw fractie om de tafel wilde om de ideeën verder uit te werken.

Eén fractie bestond uit twee procesbegeleiders van de Nationale Jongeren Raad (NJR) en ongeveer tien scholieren van verschillende scholen. NJR is een organisatie die onder andere debatten organiseert voor jongeren van het vmbo tot en met het vwo in elke provincie van Nederland.

Elke fractie kreeg een actueel onderwerp voorgelegd. Deze dag waren dat  duurzaamheid, fietsen, cultureel erfgoed en jongeren & politiek. Aangezien deze onderwerpen actueel zijn, heeft iedereen er wel een idee of gedachte bij. Door te brainstormen (‘Schrijf alles maar op wat er in je opkomt’) ontstond er binnen enkele minuten een volle pagina met positieve en negatieve begrippen. Vervolgens was het proces van debatteren aan de beurt. Het was de bedoeling dat je niet in discussie ging met de collega’s van de fractie, maar ging beargumenteren waarom je het wel of niet eens was met een voorgelegd punt.

Nadat elke scholier uit de fractie zijn zegje had gedaan, was het tijd om plaats te nemen in de stoelen van de provinciale politici in de Statenzaal. Het debat werd geopend door twee presentatoren van de desbetreffende fractie. Zo hield elke fractie een vloeiende speech van een paar minuten, waarna voor iedereen het probleem duidelijk was, en hoe de fractie dat wilde oplossen.

Nationaal Jeugddebat 2Zo had fractie B een plan opgesteld over het onderwerp cultureel erfgoed, want de provincie heeft het idee dat jongeren tegenwoordig weinig interesse hebben in het aantal monumenten en andere culturele uitingen in de provincie Utrecht. Deze fractie kwam met een goed plan om een app te ontwikkelingen met alle culturele activiteiten en bezienswaardigheden. De twee presentatoren sloten hun speech af met de pakkende woorden: ‘Cultureel moet Cooltureel worden’. Zulke vondsten willen politici graag horen, aangezien zoiets blijft hangen in de hoofden van de luisteraar.

Nadat alle fracties hun woordje hadden gedaan, sloot de voorzitter het jeugddebat af. De leidster namens NJR bedankte ons voor de inzet en wij bedankten de organisatie voor het perfect regelen van de debatten, aangezien politiek over ons allemaal gaat en het fantastisch is dat iedereen mee kan doen!

Voordat iedereen naar huis kon, had de leidster van NJR nog één mededeling: er mochten namelijk twaalf personen door naar het Nationaal Jeugddebat, dat gehouden wordt in de Tweede Kamer. Er waren maar liefst drie gelukkigen van het Anna van Rijn geselecteerd: Quido, Hamza en Berend. Zij gaan over een paar maanden ideeën uitspreken. Als allerlaatste werden er nog visitekaartjes uitgewisseld voor een vervolggesprek met een van de aanwezige politici om de plannen verder uit te werken.

Ik denk dat ik wel mag spreken van een geslaagde, gezellige, maar zeker ook een leerzame middag. De debaters van het Anna van Rijn gaan zich nu klaarstomen voor het volgende debat, Op weg naar het Lagerhuis.

Madelon Kofflard

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links