Anna van Rijn Kanaal

De pikorde moet hersteld worden!

Zie je ze ook? Of zijn ze te klein? Ja inderdaad, we gaan het over bruggers hebben. Toen wij vijf jaar geleden de gangen binnenstroomden, was alles anders. Toen kwamen grote, angstaanjagende mensen de lokalen binnenlopen met PWS-vragen. Nu is het onze beurt om dat te doen. Alleen: we zijn het zat!

Wij plaatsen talloze stukjes over dingen die verbeterd moeten worden. Misschien wordt het tijd die bruggers eens goed de les te lezen. Neem nou de fietsenstalling. Als wij de dag beginnen, moe van al het huiswerk van de dag ervoor en aan de late kant, dan is er geen plek in de stalling om je fiets te plaatsen. Je herkent aan een fiets of die van een brugger is (hij is helemaal nieuw) of van oudere klassen (vaak niet meer de beste). De oudere fietsen doen alleen nog wat ze doen moeten. Hieruit kunnen we afleiden dat de fietsen die schuin, scheef, ondersteboven en/of te ver naar voren staan, meestal van onderbouwers zijn. Als die hun fietsen nou ook netjes parkeren, kan iedereen de dag met een enigszins goed humeur beginnen.

Zodra de les is afgelopen, kom je niet meer vooruit in de gang. Er zijn nu al weken voorbij. Tegen deze tijd liepen wij geheel als een klas elkaar te helpen. Maar vijf jaar later zijn het allemaal kleine clubjes die hun volgende lokaal zoeken. En dan halverwege de gang moeten stoppen zodat ze kunnen draaien, omdat ze zich realiseren dat het lokaal van bestemming aan de andere kant is. In plaats van de rechterkant van het gangpad te nemen om terug te lopen, draaien ze precies 180 graden en wachten een paar seconden totdat de weg enigszins vrij is en lopen gewoon tegen de stroming in. Als deze mensen twee à drie stappen naar de andere kant doen, zijn er geen problemen, wordt niemand tegengehouden en zijn er geen nare botsingen. Botsingen zijn namelijk een hele erge NO GO!

Zodra de pauzes dan helaas tot een einde komen, hebben we niet 10 minuten looppauze, maar 5. Dit betekent dat je de helft minder tijd hebt om naar je lokaal te komen en nog even een extra rondje door de school te maken, als je dat gewend bent. Dus moet je niet in de gangen extra tijd gaan nemen en midden op het pad blijven staan, wat ervoor zorgt dat het tweerichtingsverkeer elkaar op een te korte afstand moet passeren. Heb respect en doe dit gedrag in de aula, of op een andere plek waar niemand last van je heeft. Maar blijf niet staan midden in op het pad waar je anderen irriteert!

Wij hebben ook van mede-bovenbouwers te horen gekregen dat er in veel meer gevallen geen respect aanwezig is. Zoals dat de tassen gewoon op de vloer worden neergelegd en stoelen worden meegesleurd als er een tas op staat als teken dat hij gereserveerd is. Of in de weg lopen van de klassen die boven je staan. Zelfs nu ik in de vijfde zit, kijk ik naar beneden als er een zesdeklasser voorbijloopt die ik niet ken. Ik buig mijn hoofd en ga aan de kant. Maar ik heb het gevoel dat dit respect ook is verdwenen. Eerste- en zelfs nog tweedeklassers spreken ons tegen en vertellen ons dat we moeten oppassen. Ik vind het heel moedig dat jullie voor jezelf opkomen en dat jullie meer durven dan wij. Maar er zijn sociale regels aan verbonden.

Zodra je dit in de les te horen krijgt (vierde klas tijdens maatschappijlessen), dan heb je het verdiend om het respect iets los te laten en maakt het niet zoveel zeer meer uit als je tegen iemand aan botst. Wij zeggen niet dat jullie helemaal weg moeten, maar dat je je even moet realiseren dat er meer mensen op de wereld zijn. Tot die tijd kun je beter vermijden om bij bepaalde, agressieve bovenbouwers in de buurt te komen

Simke Havinga

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links