Anna van Rijn Kanaal

De Cirkel, adembenemend toneel

De Cirkel houdt je in de gaten, net als wij in spanning De Cirkel in de gaten hielden. Vijftig minuten lang staarden we ademloos naar het toneel. Een stuk geschreven door Bas van Zanten en Anne van Hilten, mondde na eindeloos repeteren eindelijk uit in een ‘grand finale’ op 11 en 12 februari. En het stelde absoluut niet teleur.

Voor degenen die het spektakel niet hebben bijgewoond, vat ik kort samen waar het theaterstuk over ging. Sem werkt bij De Cirkel, een netwerk dat gebruikt wordt om dingen te delen. Een voordeel daarvan is dat criminaliteit makkelijk bestreden kan worden. Wanneer bijvoorbeeld een crimineel een bank overvalt, worden zijn gegevens gelijk verspreid en kan iedereen meehelpen de dader te vinden. Een nadeel is wel dat iedereen een profiel moet hebben met al zijn of haar gegevens erop, die dus ook iedereen kan zien.

Even een stukje theorie maatschappijwetenschappen: het concept van maximale veiligheid en maximale vrijheid willen hebben in een samenleving, wordt ook wel de veiligheidsutopie genoemd. Wanneer je dus een veiliger leefomgeving wilt, zal je een stukje vrijheid, namelijk privacy, moeten inleveren. In De Cirkel komt dit duidelijk naar  voren.

Wat vond ik als toeschouwer van het theaterstuk? Als kritische recensent vond ik zeker dat het niet helemaal perfect was. Omdat sommige microfoons het niet deden, was een aantal acteurs bijvoorbeeld niet goed te verstaan. Verder vond ik het einde nogal abrupt, want terwijl ik vol spanning met open mond zat te kijken naar de spannende arrestatie van een van de personages, stonden nog geen twee minuten later alle acteurs op het podium en juichte ik zo hard ik kon. Terwijl ik bijdroeg aan het daverende applaus, zat ik echter nog vol vragen en hoopte ik dat dit de pauze was.

Toch  verbaast het me dat er geen Oscars zijn uitgereikt aan de acteurs en schrijvers van het stuk, want wat zat het perfect in elkaar! De verhaallijn was goed en duidelijk, de acteurs gingen volledig op in hun rol en het belangrijkste is dat ze stuk voor stuk genoten, wat het publiek ook oppikte. Al met als was de sfeer fantastisch en heb ik een leuke avond gehad!

Manon van Duin

Naschrift redactie: Anne en Bas hebben De Cirkel gemaakt in het kader van hun profielwerkstuk. Ze hebben dan wel geen Oscar gekregen (duh, het was ook geen film), maar hun PWS is wel beloond met een 10!

 

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links