Anna van Rijn Kanaal

De beste studeertips van Simke

De eindexamenkandidaten hebben het einde al gehaald. De uitslagen komen binnen druppelen en velen zullen niet meer terugkeren naar deze school. Voor de rest van de school… Wij mogen ook bijna gaan genieten van de zomervakantie. Hier zijn nog enkele tips, om deze laatste Toetsweek te knallen en te rocken, voor als je moeite hebt met leren.

Wat moeten we allemaal leren? Het begint simpel met een plan. Zet alles op een rijtje, zodat je af kan strepen wat al gedaan is en kan zien waar je nog wat meer tijd in moet steken. Van belang is dat je niet alleen maar een vak opschrijft. Als je namelijk alleen een vak ziet staan, weet je dat het zoveel tijd gaat kosten dat je er niet aan wilt beginnen. Noteer van elk vak dus de hoofdstukken en/of paragrafen zodat je deze één voor één kan afstrepen als het zover is.

Mij helpt het altijd als ik van te voren bekijk welk cijfer ik minimaal moet halen om een zes te staan als gemiddelde voor m’n rapport en voor mijn SE gemiddelde. Als ik zie dat ik voor een vak minimaal een zeven nodig heb, dan weet ik dat ik hier meer tijd aan moet besteden dan een vak waar ik zelfs nog met een twee op een zeven blijf staan. Wil je hier niet veel tijd aan kwijt zijn, zodat je lekker door kan leren, dan kun je gebruik maken van deze site: http://www.onvoldoendehulp.nl/

Ben je ook iemand die zich altijd door van alles laat afleiden? Een handige tip is om dan alles een beetje bij de hand te hebben. Plaats op je bureau een fles met water en wat snacks, zorg voor al je schrijfgerei, boeken en zorg dat je goed licht hebt. Hierdoor ga je niet de hele tijd heen en weer lopen en blijf je beter gefocust. Zorg er wel voor dat je bureau een beetje netjes is, dit zorgt er namelijk voor dat alles in je hoofd ook netjes is, zodat chaos en stress niet zo snel ‘hallo’ komen zeggen.

Je concentratie kan je ook behouden door je schoenen of slippers aan te hebben tijdens het blokken. Je hoofd denkt raar genoeg dat je al bezig bent met iets en dus wordt je niet snel afgeleid.

Muziek speelt echter ook een rol. Iedereen zet weleens een liedje op, denkend dat hij of zij hierdoor beter kan leren. Maar je muziek moet niet van te veel invloed op jou zijn. Het gaat er alleen om dat het al het andere geluid in de omgeving laat verdwijnen. Het gebruik van game- of moviesoundtrackmuziek zorgt dan ook alleen hiervoor. Er bestaan overigens apps die natuurlijke geluiden afspelen en de rest van je telefoon ‘blokkeren’. “Tide”, “Forrest” of “Stay Focused – App Block” zijn drie geweldige apps die je zou kunnen proberen.

Als je moeite hebt met het beginnen, denk dan aan de tweeminutenregel. Nooit van gehoord? Hij is heel simpel. Als je een opdracht hebt en denkt: ik kan in twee minuten wel een intro of een mindmap schrijven, doe dat dan! Deze twee minuten zorgen ervoor dat je op gaat in je opdracht en gelijk lekker verder kan en wilt werken. Zie je een tekst die je denkt niet in twee minuten te kunnen lezen, dan kun je gebruik maken van kauwgum. Het gebruik van kauwgum zorgt er voor dat je hersensignalen gaan pingen en dat alles dus net iets sneller gebeurt. Het gebruik maken van verschillende kleurtjes om te arceren zorgt er trouwens voor dat je visuele gedachten actief blijven. Als jij dus op je toets terugdenkt aan hoe je dat rode streepje hebt gezet, weet je het antwoord misschien ook wel deze keer.

Dit waren mijn tips. Ik hoop dat het jullie allemaal nog lukt en door kunnen naar het volgende jaar, een stapje dichterbij het afscheid van deze school. Hier verlang ik altijd wel naar aan het einde van het schooljaar. Al helemaal als ik weet dat er een welverdiende zomervakantie op mij zit te wachten. SUCCES!

Simke Havinga

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links