Anna van Rijn Kanaal

Brexit of geen Brexit, we blijven uitwisselen

Het Verenigd Koninkrijk is misschien wel de belangrijkste beslissing uit z’n geschiedenis aan het nemen. Gaan ze de Europese Unie uit of niet? Op dit moment is het nog niet zeker, maar we weten wel dat het afschuwelijk ingewikkeld is. Voordat we consequenties van Brexit voor het IB-programma bekijken, gaan we in het kort even kijken hoe de Brexit er op dit moment voor staat.

Er is in het parlement meerdere keren gestemd over de manier waarop Brexit moet gebeuren. Naast May’s Deal, die al drie keer is afgewezen, zijn er nog verschillende andere opties: No-Deal (harde Brexit), Norwegian/Swiss Brexit (zachte Brexit) of uitstel, met uiteindelijk een nieuwe deal. Recentelijk heeft het Britse parlement er vóór gestemd om artikel 50 te verlengen. Dit houdt in dat de Brexit wordt uitgesteld, maar het VK hoeft dan niet mee te doen aan de EU-verkiezingen in mei. De EU moet nog stemmen of ze hiermee akkoord gaan. De premier van het VK houdt vol dat haar deal met de EU echt de beste optie is. No-Deal is ook afgewezen door het parlement. No-Deal is dus geen optie meer, maar ja, dan moet er wel een alternatief worden gevonden. Anders is het op 12 april bye bye Britain.

Nu je weet hoe het er voor staat met Brexit, kunnen we gaan kijken wat de consequenties ervan zullen zijn voor het IB-programma. Laten we beginnen met misschien wel het belangrijkste: mogen we nog wel gewoon het Verenigd Koninkrijk in? Het simpele antwoord is ja, maar niets is zeker tot de officiële voorwaarden van een deal bekend zijn. Eén onderdeel van de EU is het Shengen-pact. Dit houdt in dat inwoners van EU-lidstaten die deel uitmaken van dit pact, vrij door deze landen mogen bewegen zonder gedoe met douanes en dergelijke. Het VK maakt geen deel uit van het Shengen-pact, dus dat zou betekenen dat er op dat vlak niets verandert. We zouden technisch gezien dus gewoon op dezelfde manier het VK binnen mogen als nu.

Net zo belangrijk als het eerste onderwerp: gaat de reis straks langer duren door Brexit? Het spijt me enorm, maar helaas is het antwoord hierop: ja. Maar misschien niet op de manier waarop je het verwacht. Als het VK de EU zou verlaten, dan moet er verplicht grenscontrole komen bij de havens. Het goede nieuws is dat dit alleen geldt voor de terugreis. Het VK controleert mensen die het land uit gaan richting de EU op dit moment niet. Als het VK de EU verlaat dan moet dit verplicht wel van de EU. Dus als we weer teruggaan met de bus naar Calais of andere plaatsen, dan worden we gecontroleerd bij de grens. Dan moet je er ook rekening mee houden dat er lange rijen zullen staan. Oftewel, je staat daar nog wel even te wachten.

Als de Brexit toch onverwacht voor problemen zorgt, wat gebeurt er dan? Op die vraag heb ik een duidelijk antwoord gekregen van meneer Lagerberg, onze coördinator van het IB-programma. Het Anna van Rijn college heeft naast scholen in Engeland nog veel meer connecties en mogelijke alternatieve bestemmingen. Neem als voorbeeld onze bestemmingen in Italië en Spanje. De school is ook bezig met een mogelijke bestemming in Denemarken. Kortom, er zijn altijd andere mogelijkheden. Ook als de Engelse scholen wegvallen, dan zijn er nog steeds locaties in Engeland die geen school zijn. Wat er wel kan gebeuren is dat het IB-programma misschien wat duurder gaat worden. In de woorden van onze gesprekspartner: ‘Brexit kan wel complicaties opleveren op economisch gebied.’

Zo, daar heb je het, de gevolgen van Brexit voor internationalisering. Over de toekomst kan alleen gespeculeerd worden, en er zal geen definitief antwoord zijn totdat het VK en de EU hun beslissing nemen. Tot die tijd is dit het beste antwoord dat ik kan geven.

Colin Voest

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links