Anna van Rijn Kanaal

Bas gaat de politiek in

 

Bas van Rooijen heeft zich kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezing in IJsselstein. Op 21 maart zijn de verkiezingen en Bas staat op de zesde plaats op de lijst van de VVD IJsselstein. ,,Ik wil de jongeren vertegenwoordigen en benaderbaar zijn.’’

Waarom wil een 18-jarige meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen? Bas zijn interesse in politiek is begonnen in de vierde klas van het vwo, toen hij lessen kreeg over maatschappijleer en vervolgens meedeed aan het MEP (Model European Parlement). ,,Toen ben ik op een gegeven moment op de publieke tribune gaan zitten van de gemeenteraad en gewoon ‘es gaan kijken. Ik vond het wel interessant. Maar wat mij vooral opviel was dat de raadsleden die er zaten voornamelijk ouderen zijn.” Volgens Bas worden er nog regelmatig vergissingen gemaakt met guldens en euro’s en dat was het punt dat hij wist dat hij de jongeren wil vertegenwoordigen. De vergissing met guldens en euro’s zal hij niet snel maken, want hij heeft überhaupt nog nooit met guldens betaald.

Bas is lid geworden van de VVD. Maar het is niet zomaar de VVD geworden. Zoals Bas al zei heeft hij tweeëneenhalf jaar geleden op de publieke tribune gezeten van de gemeenteraad. ,,Ik heb een jaar lang gekeken welke partij er nu echt bij me past.” Een jaar is natuurlijk best lang, maar hij deed dit met een reden: hij wilde een goede afweging maken. ,,Mijn moeder zit bij de VVD en ik wilde haar niet zomaar blind achternalopen; ik wilde wel echt zelf de keuze maken.” En uiteindelijk is het toch de VVD geworden. Volgens Bas is hij best wel liberaal opgevoed, in de zin van steeds meer verantwoordelijkheid krijgen en verantwoordelijkheid dragen voor je daden. Geen wonder dus dat de VVD wel bij hem paste. ,,Het streven naar ultieme vrijheid voor het individu, daar kan ik me volledig achter scharen.” Niet alleen vindt Bas de partij erg gezellig, ook is hij blij dat je, ondanks dat je zestien of achttien bent, je wel serieus wordt genomen door de andere partijleden.

Als je Bas zo hoort praten, zou je denken dat hij altijd al geïnteresseerd was in politiek. Hij praat er met zoveel passie over, hij kan er wel uren over doorgaan. Maar nee, hij was pas echt vanaf zijn vijftiende bezig met politiek. Hij zou het niet gezond vinden als kinderen vanaf hun tiende al bezig zijn met politiek. Daarover zijn veel mensen het denk ik wel met hem eens. ,,Ik was zelfs niet geïnteresseerd in politiek toen mijn moeder de politiek inging. Ik wist ook niets van de partijen af, maar op een gegeven moment ga je het leuk vinden en dan ga je het leren.”

De kandidaat weet ook wel wat hij later wil worden. En je raadt het al: het heeft te maken met politiek. ,,Ik wil bijvoorbeeld dolgraag wethouder worden of Tweede Kamerlid, dat lijkt me ook heel gaaf. Of minister-president. Maar mijn grootste droom binnen de politiek is om burgemeester van IJsselstein te worden.” Burgemeester moet je niet worden op je twintigste, volgens Bas moet je daar veel ervaring voor hebben. ,,Ik wil wel echt de bestuurskant op. Je hebt natuurlijk binnen de politiek de controlerende kant: raadsleden of Kamerleden, maar je hebt ook bestuurlijke functies: wethouders of burgermeesters. Het lijkt me heel gaaf om gebieden te besturen.” Maar het liefst wil Bas, trotse IJsselsteiner, toch burgermeester van IJsselstein worden.

Woon je in IJsselstein en ben je achttien jaar of ouder, dan weet je wat je te doen staat op 21 maart: lijst 3, nummer zes, Bas van Rooijen. Onthoud die naam, want misschien wordt hij wel ooit onze nieuwe minister-president.

Lisa Ritfeld

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links