Anna van Rijn Kanaal

Appels en bananen

De mobiele telefoon. Dat kleine elektronische apparaatje waar niemand vanaf kan blijven, zelfs niet tijdens de lessen of de wekelijkse vergaderingen van de Mediagroep. Je hebt ze in alle vormen en maten: groot of klein scherm, dun of nog dunner, met twee, drie en zelfs met vier of vijf camera’s.

Voor de meeste mensen is het niet alleen een leuk hebbedingetje, maar eerder een levensbehoefte. En als je er toch de hele dag mee moet lopen, dan wil je ook aan iedereen laten zien dat jij de mooiste, grootste, nieuwste en duurste hebt.

Het is hetzelfde als met een grote auto. Als je het geld hebt en dat aan iedereen wil laten zien, neem je een grote en luxe auto als een Land Rover. Natuurlijk, er zijn ook mensen die op het platteland wonen en een goede terreinwagen nodig hebben, maar dat is niet het geval als je in de stad woont.

Hetzelfde geldt tegenwoordig voor telefoons. De gloednieuwe iPhone 11 Pro Max is een telefoon die ongeveer twaalfhonderd euro kost in Nederland. Dat is veel geld voor een apparaat dat je maar voor één of twee jaar houdt en dan weggooit om weer een nieuwer model te kopen. Maar toch kopen veel mensen deze telefoons. Niet alleen omdat hij beter is of nieuwe software heeft, maar vanwege de exclusiviteit, natuurlijk de nieuwe snufjes die je nooit gebruikt en ook een beetje de hoge prijs. Er bestaat al een tijdje het Engelse woord ‘Apple taks’. Dit is extra geld dat je voor een Apple product betaalt. Gewoon, omdat Apple een populair bedrijf is onder consumenten die wel wat extra willen besteden om een Apple te bezitten.

Het bezitten van een nieuwe telefoon heeft tegenwoordig ook een sociaal aspect. Elke keer als iemand een nieuwe telefoon heeft gekocht, wil hij dat aan iedereen vertellen. Soms beginnen anderen erover, maar in beide gevallen is het een prima gespreksonderwerp. Dit gebeurt meestal niet met het idee dat de ander het misschien interessant vindt. Kom op mensen, iedereen wil gewoon laten zien dat zijn banaan groter is dan die van de ander. Zeker bij mannen. Mensen zijn gewoon competitief, daarom doen we aan sport en vragen we naar elkaars cijfers.

Al met al hebben telefoons veel meer functies dan alleen bellen of whatsappen. Het dus ook de nieuwe maatstaaf om ons met anderen te vergelijken. De meesten doen er vrolijk aan mee, zelfs de schrijver van dit artikel.

Jonas Stroeven

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links