Anna van Rijn Kanaal

Anna’s kieswijzer

Op woensdag 15 maart zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. De meesten van jullie mogen natuurlijk niet stemmen. Ook al kunnen we niet kiezen wie minister-president wordt, er gaat voor ons wel wat veranderen op het gebied van het onderwijs en daarom peilen we zo kort voor de verkiezingen negen partijen om te kijken wat ze met ons voor hebben in de komende vier jaar.

VVD
Qua onderwijs pleit de VVD voor meer kwaliteit door strengere controles van de onderwijsinspectie en door goede scholen te belonen met meer vrijheid. Scholen krijgen zo de kans om andere onderwijsmethodes uit te proberen.

PvdA
De PvdA wil dat leerlingen het hoogst mogelijke onderwijs krijgen, zodat iedereen later betere kansen heeft op een goede baan (wat je wel kan verwachten als je de Partij van de Arbeid heet). Ze zetten zich ook in voor meer invloed voor de ouders, de docenten en de leerlingen zelf.

SP
De Socialistische Partij wil dat er kleinere klassen van gemiddeld 23 leerlingen komen. Ze willen meer hoog opgeleide docenten en ze pleiten ervoor dat het geld dat scholen krijgen, ook echt naar de klassen gaat door te zorgen dat onderwijspersoneel landelijk wordt uitbetaald.

CDA
Het CDA wil ook meer vrijheid bij de ouders en kinderen, maar ook meerjarige brugklassen ,,zodat laatbloeiers ook een optimale kans krijgen hun talenten te ontplooien.” De partij vindt ook dat kinderen weer staand het Wilhelmus moeten zingen, maar ook dat iedereen (zowel jongens als meisjes) op zijn 18de weer dienstplicht heeft.

D66
D66 wil af van de “rigide” urennormen, want volgens hun betekent meer lesuren niet per se betere kwaliteit. Ze willen leraren meer ruimte en vertrouwen geven, zodat leerlingen een hogere kans van slagen hebben, maar ook door meer passend onderwijs.

GroenLinks
GroenLinks pleit voor kleinere klassen, minder management door de overheid en het schoolbestuur, maar ook minder lesuren. Ze willen dat de scholen niet worden getoetst op rendement, maar net als de VVD op kwaliteit. Dus geen afvinklijstjes meer.

Denk
Denk wil onder andere dat er les in meer talen komt, zoals Portugees, Mandarijn, Turks en Arabisch. Ze pleiten natuurlijk ook voor het gelijk behandelen van islamitische onderwijsinitiatieven. Ze willen ook dat leraren een hoger salaris krijgen, dat ze minder werkdruk hebben en willen tenslotte het lerarentekort tegengaan.

50PLUS
Je zou het niet denken, maar 50PLUS heeft ook een aanpak voor het onderwijs, zoals dat ze meer oude ervaren leraren voor de klas willen hebben (niet ouder dan 65 natuurlijk). Ze zijn ook voor het behoud van de basisbeurs en de ov-studentenkaart.

Niet stemmers
De niet stemmers pleit voor lege zetels in de Tweede Kamer, maar als het aan mij ligt kunnen we die stoelen wel goed gebruiken in de aula, zodat wij meer zitplaatsen hebben.

Jonas Stroeven

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links