Anna van Rijn Kanaal

Anna’s debatteam valt in de prijzen

Het debatteam van het Anna van Rijn doet al jaren met veel enthousiasme mee aan wedstrijden, waarbij menige tegenstander zo omver wordt gepraat. Maar debatteren blijft een jurysport en dus is het altijd maar weer die afwachten welk team tot winnaar wordt uitgeroepen. Maar dit debatseizoen met Op Weg Naar Het Lagerhuis, het Nederlands Kampioenschap en het Benelux-kampioenschap vallen we weer eens in de prijzen.

Het begon allemaal met Op weg naar het Lagerhuis. Om die te begrijpen moet je eerst weten hoe het jureren van deze wedstrijd in elkaar zit. Tussen beide teams worden 7 punten verdeeld door de jury. Categorieën zijn meeste invalshoeken, beste onderbouwing, meest persoonlijke argumentatie/beste gebruik van voorbeelden, meest pakkend/humor, beste lichaamstaal en beste teamwork. Iedereen speelt in totaal drie wedstrijden en het team met de meeste overwinningen gaat door naar de halve finale. Ons debatteam belandde in een ijzersterke pool met twee gymnasia, zodat ze flink werden uitgedaagd. Helaas bleken twee van de drie wedstrijden net te veel uitdaging. Met een score van 13 van de 21 punten konden we niet door. Wel waren de jury’s heel tevreden over de passie en lichaamstaal van ons team en pakkend waren we ook heel vaak.

Door naar de volgende wedstrijd, dacht het debatteam, want ze laten zich niet gemakkelijk uit het veld slaan. Het Nederlands Kampioenschap debatteren was namelijk een wedstrijd die al lang op het wensenlijstje stond. Ondanks een wat ongelukkige timing direct na de toetsweek ging het debatteam er vol vertrouwen naartoe. De debatvorm bij het NK (meer betogende speeches, minder teamdebat) was echter wel nieuw voor ons en dat vroeg even wat gewenning. Gelukkig is iedereen op het Anna lekker veerkrachtig dus dit maakte voor ons team niet zoveel uit. Bijna vielen ze in de prijzen en gelukkig vond de jury wel dat ze het voor een debutant in deze debatvorm heel goed hadden gedaan.

Omdat we kennelijk waren opgevallen, werd ons team vervolgens uitgenodigd om mee te doen met het Benelux-kampioenschap. Scholen vanuit Nederland maar ook België deden hier dus aan mee! Goed voorbereid overtrof het debatteam zichzelf en bij deze wedstrijd bleek het bekende gezegde ‘’drie maal is scheepsrecht’’ waarheid. Ons debatteam deed het zo goed dat ze er met de derde prijs vandoor gingen. Een prachtige glazen bokaal is dus toegevoegd aan de collectie debatprijzen van het Anna van Rijn.

Een speciaal bedankje namens alle examenleerlingen uit het debatteam die hun laatste debatseizoen mooi hebben afgesloten. Zij mogen nu het stokje overgeven aan de volgende lichting die hopelijk nog veel meer prijzen in de kast zal zetten. Wil jij ook bij het debatteam? Kom een keertje kijken in het R-uur op donderdag of meld je aan bij meneer Van Oortmerssen!

Loes van der Woerdt

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links