Anna van Rijn Kanaal

Anna rookt

De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is in 2014 naar 18 jaar verhoogd. Maar er was twijfel over het roken zelf. Volgens de rijksoverheid is ook het gebruik en bezit van tabak onder de 18 wettelijk verboden. Toch staan er elke dag leerlingen die duidelijk nog geen 18 zijn te roken bij het bushokje onder en naast de lokalen van de 40-gang.

In de schoolregels staat dat roken is toegestaan, mits er toestemming is van de ouders/verzorgers. Maar is het dan niet raar dat het wettelijk verboden is, maar toch gedoogd wordt door onze school? Ook hebben leraren volgens de wet een voorbeeldfunctie, alleen op onze school is er een aantal dat deze voorbeeldfunctie niet echt ter harte neemt. Leraren geven het verkeerde voorbeeld door op de verkeerde plek te gaan staan roken. Volgens de schoolregels mag roken alleen op de daartoe aangewezen plekken en dat is op het Anna van Rijn College alleen bij het ‘bushokje’.

Veel leraren die niet roken storen zich aan het rookbeleid op onze school, zij vinden dat het veel rookoverlast veroorzaakt en dat het schadelijk is voor de leerlingen vanwege het meeroken en de gezondheidsproblemen die roken met zich mee kan brengen. Hiervoor is het roken op openbare plekken al in 2014 afgeschaft.

Gelukkig leeft de school deze regel wel na, maar de andere regels worden een beetje verslonst. Onze school heeft nu wel het bushokje verplaatst, maar nog steeds staat dit op terrein van het Anna van Rijn en dus is de school nog steeds in overtreding.

De regering is nu bezig met een wet die bepaalt dat er niet meer gerookt mag worden op het terrein van een school, zij wil dit in 2020 ingevoerd hebben in heel Nederland. In 53% van de scholen in Nederland wordt er nog steeds gerookt op het terrein, dus zo bijzonder zijn wij hier ook niet in. Wat vind jij, moet onze school het roken helemaal verbieden of alleen voor de jongeren onder de 18 jaar?

Saskia Roozeboom en Bas van Zanten

 

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links