Anna van Rijn Kanaal

Anna is the new black

School is net een gevangenis. Als ik dat zou zeggen tegen een klasgenoot, zou die het gelijk met me eens zijn. Ouders zeggen dan altijd dat we ons aanstellen en dat het allemaal wel meevalt. Nou, echt niet!

Op sociale media zie je dat veel mensen vergelijkingen maken tussen school en gevangenis. Plezier om de twee instellingen te vergelijken hebben we wel, maar wat hebben een school en een gevangenis nu werkelijk gemeen?

Bepaalde vergelijkingen zijn een beetje onzinnig, moet ik toegeven, maar als het helpt om mensen eindelijk te laten inzien dat een school voelt als een gevangenis, gebruik ik elk voorbeeld dat ik kan vinden en/of bedenken. Allereerst gaan we het hebben over de gymles. Wij leerlingen hebben altijd op een vaste tijd gym. Gevangenen hebben een sportzaal, waar ze ook op een vaste tijd naartoe moeten. Dus voor hen is dat eigenlijk ook gymmen. Nog een (zwakke) vergelijking: we hebben beiden een cafetaria. Het enige verschil hierbij is dat wij onze eigen lunch meenemen of anders moeten betalen voor een broodje in de kantine. Ook zijn we verplicht naar school te gaan. We zijn tot ons achttiende leerplichtig, dus we moeten wel. Gevangenen moeten ook in de gevangenis blijven tot ze hun straf hebben uitgezeten. Wij mogen dan wel aan het einde van de dag naar huis, maar toch.

Mijn vorige argumenten heb ik, heel knap, zelf kunnen bedenken. Maar ik wilde toch betere vergelijkingen hebben, dus heb ik maar onderzoek gedaan met behulp van: het internet! Zo heb ik kunnen vinden dat beide een autoritaire structuur hebben. Een autoritaire structuur is wanneer iemand zijn wil aan anderen oplegt. Ook moeten wij in lijnen lopen door de gang om ons naar een lokaal te verplaatsen. In de gevangenis is het precies hetzelfde, weliswaar strenger, maar wel in een lijn. Wat ook een heel goede vergelijking was, is dat we allemaal tijden hebben waarop we iets moeten doen. Bijvoorbeeld van 8:30-9.40 de eerste les. Ook de pauzes hebben we op een bepaalde tijd. En ook dit geldt weer bij gevangenen.

Als laatste heb ik nog twee vergelijkingen die uiterst belangrijk zijn. Wij, op school, hebben geen vrijheid. Om in de gevangenis te komen, moet iemand veroordeeld worden voor een misdaad. Net zoals gevangenen, mogen kinderen niet kiezen of ze zeven uur of langer per dag worden opgesloten. Ze worden gedwongen om naar school te gaan door middel van strenge spijbelwetten tot ze achttien zijn. En de tweede is: wij, gevangenen en leerlingen, zijn gedwongen te werken. Terwijl de kinderen moeten leren en huiswerk moeten maken, moeten de gevangenen andere taken uitvoeren om zo hun tijd nuttig te besteden.

Dit zijn dus allemaal redenen waarom een school vergeleken wordt met een gevangenis. Natuurlijk moeten we blij zijn dat school geen echte gevangenis is. Maar ze komen wel heel dicht bij elkaar. Concluderend: ouders, wij stellen ons niet aan. School lijkt echt op een gevangenis.

Lisa Ritfeld

 

 

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links