Anna van Rijn Kanaal

5 tips voor MEP van een voorzitter

Deze week is de elfde editie van MEP weer begonnen voor 4 VWO op het Anna van Rijn. Drie dagen lang volop debatteren over zeven verschillende onderwerpen om uiteindelijk tot een oplossing te komen. Klinkt simpel, maar in de realiteit is het wat gecompliceerder en weten veel mensen niet waaraan ze beginnen, omdat het allemaal nieuw is natuurlijk. Daarom geef ik als voorzitter voor MEP vijf tips voor een geslaagd MEP.

Tip 1: Een goed begin is het halve werk

Natuurlijk is het ook belangrijk voor je cijfer dat je je goed voorbereidt, maar ook als je kans wilt maken om naar het provinciale MEP te gaan om te debatteren tegen scholen uit de hele provincie, is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar het standpunt van je land. Als je dat niet doet, weet je niet hoe je land denkt over een bepaald onderwerp. Je moet niet denken dat de voorbereiding alleen bedoeld is om in te leveren bij je docent, je doet het ook echt voor jezelf! Een handige site voor een goede voorbereiding is: ‘www.europa-nu.nl’. Ik heb hier veel informatie vandaan die me goed heeft geholpen tijdens MEP. Je hoeft niet alles op te schrijven wat je leest, maar probeer sommige dingen wel te onthouden, want misschien komt het wel een keer van pas als je snel een argument moet geven. Een andere goede bron is gewoon het nieuws lezen, bijvoorbeeld de NOS, het AD of Nu.nl. De meeste nieuwszenders hebben ook een app voor op je telefoon. Bij Nu.nl kan je ook bepaalde onderwerpen volgen, zodat je een push-bericht krijgt als er nieuws is over dat onderwerp. Bij de NOS app kan dat niet, maar je kan wel artikelen opslaan die je kunnen helpen voor je voorbereiding of tijdens MEP.

Tip 2: Praten, praten en nog eens praten

Tijdens MEP is het niet alleen belangrijk om goed voorbereid te zijn, maar ook om iets met die voorbereiding te doen, dus probeer zoveel mogelijk je standpunt te verdedigen in een debat. In de commissievergadering is dit goed te doen, maar in de plenaire vergadering is het al lastiger om een bijdrage te leveren, maar daar is een oplossing voor.

Tip 3: Speeches

Omdat je niet de kans krijgt om veel te zeggen op de laatste dag, is het belangrijk dat je een speech voordraagt. Dit kan een speech zijn vanuit de commissie, maar het makkelijkste is een tegenspeech. In een tegenspeech moet je de slechte punten aankaarten in de resolutie die is opgesteld door een andere commissie. Dit is het makkelijkst omdat je er zoveel van mag maken als je zelf wilt, maar ik zou twee tegenspeeches aanraden. Toch zou ik ook proberen om een speech te geven voor je eigen commissie.

Tip 4: Meneer/mevrouw de voorzitter

Het is eigenlijk logisch, maar toch een fout die wordt gemaakt. Als je het woord krijgt van de voorzitter, hoef je niet meneer of mevrouw de voorzitter te zeggen, want op een keer ga je ze omdraaien en dan sta je goed voor paal. Als je gewoon begint met voorzitter kan je geen fouten maken.

Tip 5: Inzet

Ik had al gesproken over een goede voorbereiding en dat je ook belangrijk is om gebruik te maken van je voorbereiding door een resolutie op te stellen die gunstig is voor je land. Maar het allerbelangrijkste als je wilt doorstromen naar het provinciaal MEP is inzet tonen tijdens de commissie- en delegatievergaderingen. Als je inzet toont, is de kans groter dat je doorgaat, omdat een groot deel van de leerlingen het gewoon over zich heen laat komen en weinig voor MEP doet. Je hoeft geen natuurtalent te zijn om naar het provinciaal MEP te gaan.

Ik hoop dat jullie wat hebben opgestoken, zodat jullie beter zijn voorbereid voor MEP. Ik wens iedereen die dit jaar meedoet veel succes tijdens MEP 2018 en moge de besten winnen.

Jonas Stroeven

Voeg een reactie toe

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links

Wees de eerste bij nieuwe content!

Krijg een seintje als er nieuwe content is geplaatst! Meld hieronder gratis aan!

Volg ons ook op:

Handige links